Båtolyckorna ökar
Statistik från Transportstyrelsen visar att båtolyckorna ökar efter många år av nedåtgående siffror.
Hittills i år har tio personer omkommit i fritidsbåtsolyckor i Sverige. Det är fler än på många år. Majoriteten av de som omkom var ensamma ombord, många saknade flytväst och har inte haft möjlighet att larma på hjälp. Fyra av de omkomna färdades i kanot. En möjlig bidragande orsak till det ökade antalet dödsfall är att vi har haft ovanligt varmt och vackert väder under våren samtidigt som det fortfarande har varit mycket kallt i vattnet.
– Chanserna att överleva om man hamnar i vattnet påverkas mycket av vattentemperaturen. Det tar inte många minuter innan kroppen börjar domna i tiogradigt vatten, säger Mikael Hinnerson, sjösäkerhetsansvarig på Sjöräddningssällskapet.
Sex av tio drunknade vid fritidsbåtolyckor med stor sannolikhet hade klarat sig om de hade haft flytväst.
Sjöräddningssällskapet deltar varje år i cirka 70 procent av alla sjöräddningsfall i Sverige och ser en tydlig koppling: flytväst och vattentätt mobilfodral kan rädda liv. Analyser från Sjösäkerhetsrådet och Svenska Livräddningssällskapet visar att sex av tio drunknade vid fritidsbåtolyckor med stor sannolikhet hade klarat sig om de hade haft flytväst.
– Tyvärr ser vi att många struntar i västen – även de som är ute på sjön ensamma. Hamnar du i vattnet är flytvästen din främsta livräddare. Och har du dessutom möjlighet att larma efter hjälp så är chanserna till överlevnad mycket goda, säger Mikael Hinnerson.
Fram till och med maj i år har minst sex personer kunnat räddas tack vara att de haft möjlighet att larma 112 efter det att de hamnat i vattnet, enligt Sjösäkerhetsrådet.
– I några fall nådde räddningen fram i absolut sista stund, men det gick ändå bra till sist, säger Jonas Ekblad, Transportstyrelsens analytiker för fritidsbåtolyckor.