Bakslag för planerad fiskodling i Storsjön
I höstas gavs tillstånd för etablering av storskalig fiskodling i Storsjön. Beslutet väckte stor kritik och överklagades av över 80 parter. Nu har tillståndet nekats av högre instans, och en mer noggrann utredning krävs innan frågan slutligen avgörs.
Hur skulle Storsjöns unika öringstammar och rödingbestånd påverkas av storskalig fiskodling i öppna kassar? Det var bara en av många oklarheter som låg till grund för att Miljöprövningsdelegationens tillståndsbeviljning överklagades på bred front. Mark- och miljödomstolen återförvisar nu målet, och ger Bright Water Fish Sweden AB en möjlighet att komplettera ansökan.
– Vi hade förstås hoppats att ansökan skulle avslås, men det är en delseger att domstolen skickar målet tillbaka till Miljöprövningsdelegationen, säger Christina Lindhagen, sakkunnig hos Sportfiskarna.
Vi hade förstås hoppats att ansökan skulle avslås, men det är en delseger att domstolen skickar målet tillbaka till Miljöprövningsdelegationen
Domstolen menar, i likhet med Sportfiskarna, att miljökonsekvensbeskrivningen har stora brister och att miljövänligare odlingsteknik bör tillämpas. Den aktuella ansökan avser odling av regnbåge och röding i öppna kassar, vilket kan ge ekologiska problem såsom sjukdomsspridning och ökade halter av närsalter. Därför lyfter domstolen frågan om bästa tillgängliga teknik, och uppmanar bolaget att utreda möjligheten till landbaserad odling eller odling i så kallade halvslutna kassar. Om bolaget håller fast vid önskemålet om öppen odling måste fodermängden reduceras kraftigt, enligt Mark- och miljödomstolen.
Läs mer och ladda hem domslutet här.
Hans Hällman