Arvid har tagit tio SM-guld
Arvid Einarssons framgångar inom tävlingsfisket är djupt imponerade. Att han dessutom tävlar i tre grenar visar på att ha en fiskeförmåga utöver det vanliga. Nyss vann han SM i pimpel.
Kan du berätta lite om dig själv.
—Jag har tävlat sen jag var 8-9 år och tävlar i tre olika grenar för att vara så bred som möjligt i mitt tävlingsfiske, pimpel mormyska och traditionellt mete. Jag har ”pannben” och mycket vilja samt ett brinnande intresse för tävlingsfisket
Pannben är en helt avgörande faktor för att vara framgångsrik i discipliner där hårt arbete är en förutsättning för framgång. Men inom fisket finns det dimensioner som inte är jämförbara med idrott. Man måste förstå naturen och fisken och både kunna läsa av vattnet och ha en känsla för hur fisken reagerar betet under varje enskild fiskedag.
Vi frågade Arvid om vilka tips han har för den som vill bli bättre på sitt pimpelfiske, ett fiske som det är högsäsong för i landets norra delar. Vi får fantastisk bra, detaljerade och direkt användbara tips.
— Var aktiv på isen och leta fisk på effektiva sätt! Det är också en fördel att vara ”prylnörd” vara väl förberedd på alla olika tänkbara situationer som kan uppstå i fisket.
Att söka kunskap, och inte minst, kolla av med de som har en lokalkunskap är ett tips som går igen hos alla kloka fiskare. Så också hos Arvid.
—Sök information om vattnet du ska fiska på! Djupkartor, lokalbefolkning och allmänna tips och försöka bygga en uppfattning om hur man tror fisket kommer vara och hur man ska lägga upp sitt fiske.
—När van väl hittat fisken gäller det att utnyttja området, att få flyt i fisket. Att ”få igång” abborren en detalj som blir bättre och bättre dess ju mer man pimplar.
Han avslutar med att säga den universella sanningen för allt fisk: man blir aldrig fullärd.
Vi ber Arvid berätta om SM i pimpel som genomfördes i Orsa under föregående helg.
—Fiket på sjön var minst sagt speciellt. Vattenståndet i sjön var sänkt väldigt mycket så djup kartorna stämde inte alls överens med hur det egentligen var vilket gjorde att väldigt många borrade i botten. Inför den här tävlingen har har jag planerat väl under lång tid. Jag hade gjort upp en plan om och springa ner till ett område som var ungefär fem kilometer bort ute på ett flak där älven rinner ut. Eftersom vattennivån förändras både upp och ner så förändras även bottenskiktet hela tiden. Bottnen är varierande med många gropar och jag la mycket tid på att hitta fisken. Springturen tillbaka tog längre tid än väntat för det var besvärligt att springa på isen men det gick vägen och jag kunde väga in i tid och tog mitt tionde SM-guld.
Totalt har Arvid tagit arton medaljer i SM, varav tio guld. Ha dar dessutom tagit två guld i nordiska mästerskapet i pimpel