Armagäddon ger tips till fler och större gäddor
Team Armagäddon är nog landets hetaste gäddteam och tävlingsmeriterna är minst sagt imponerande. Deras målinriktade fiske har gett två raka vinster och massor av fantastiska fiskar. Hur bär de sig åt? Här kommer svaret!
Tomasz Andersson är en av teamets fyra medlemmar och en utpräglad tävlingsmänniska. Siktet är alltid att vinna och förvånansvärt ofta får han och hans kompisar klättra högst upp på prispallen. I vår har det redan skett två gånger och den senaste vinsten kom i helgens SM-kval i Oskarshamn. 23 båtar kom till start och de tolv bästa kvalificerade sig till SM-semifinalen i höst. Armagäddons fem längsta gäddor mätte tillsammans 425 centimeter vilket räckte till en överlägsen seger.
– Strategin i sådana endagarstävlingar är att snabbt fånga fem gäddor som uppnår minimimåttet. Lyckas man med det är chansen stor till bra placering. Därefter försöker vi förstås fånga större fiskar. 425 centimeter är kanske inte så jättemycket men förhållandena var svåra, berättar han.
”Ibland verkar det nästan som de stora gäddorna jagar tillsammans”
Helgen innan hölls Oskarshamn Pike Open i samma vatten. Då gällde andra regler och därmed en annan strategi.
– Att fånga två gäddor på två dagar gör att man kan rikta in sig på stor fisk redan från start. På ett sätt är pressen mindre men att fånga stor fisk på beställning är inte lätt. Vår erfarenhet är att de största gäddorna ofta bara hugger under en kort period och då gäller det att vara beredd. Ibland verkar det nästan som de stora gäddorna jagar tillsammans. Inte sällan får man flera stora tätt inpå varandra och ibland även samtidigt. Därför är det viktigt att alltid ha två håvar i båten. Och aldrig slappna av! Jag räknade ut att jag under en tvådagarstävling fiskade i 26 timmar och satt ner i mindre än 20 minuter. Allt för att inte missa någon huggperiod. Äta gör man under förflyttningarna, säger Tomasz.
Även i denna tävling triumferade Armagäddon och tävlingens klart tyngsta fisk togs av teammedlemman Christoffer Caldemar. Gäddan vägde 11.9 kilo och var 115 centimeter lång.
Tomasz tror att mycket av framgången beror på att teamets medlemmar kompletterar varandra bra och har olika styrkor och favorittekniker. Själv fiskar han gärna med gummibeten medan andra i teamet fiskar jerk och tail.
”Det är bättre att finna sin egen stil och utveckla den optimalt än att hela tiden ändra beten efter vad andra tycker”
– Men framförallt tror vi på det vi gör och har några favoritbeten som vi kan perfekt. Det är bättre att finna sin egen stil och utveckla den optimalt än att hela tiden ändra beten efter vad andra tycker. Och genom att vi fiskar så olika hjälper vi varandra. Ibland kanske ett bete eller en teknik inte ger några hugg, men väcker fiskarnas intresse. Då finns de runt båten och kan ofta fångas av andra. Att fiska som ett team är viktigt och kan delvis förklara varför det går så bra för oss, säger han.
Christoffer håller med och minns en gång när han ”offrades” genom att fiska med en enorm jigg på över 300 gram.
– Jag fick inte ett hugg på hela dagen, men det gick bra för de andra i båten. Betet fick fart på fisken som gärna högg på de mindre betena. Även högt tempo kan fungera på samma sätt. Att veva in ett ytbete riktigt snabbt ger sällan hugg men lockar till sig gäddorna, berättar han.
Valet av fiskeplats är ofta avgörande och här spelar vinden en viktig roll. Men Christoffer påminner om att man inte bara ska låta den rådande vinden avgöra var man fiskar.
– Ofta ser man båtar fiska på lovartsidorna där vinden trycker på. Visst kan det vara bra men det är också viktigt att veta hur vinden varit tidigare. Ibland kan fiske i lä vara att föredra om vinden de tidigare dagarna fört in mycket fisk just där, förklarar han.
”Stora gäddor brukar lockas av långsam hemtagning”
Tävling i all ära, men vilka tips kan ni ge alla dem som ännu inte lyckats fånga någon stor gädda?
– Är målet stora gäddor är det förstås viktigt att fiska på platser där sådana finns. Leta efter betesfisken och fiska där den står. I våra vatten finns det mycket id och braxen och hittar man dem så är man på rätt ställe. Och veva inte in för snabbt. Stora gäddor brukar lockas av långsam hemtagning. Ett annat bra tips är att lära av dem som är duktiga. Försök hänga med andra fiskare så lovar jag att du lär dig massor. Hitta din egen stil men förfina den med inspiration från andra. Det kommer helt säkert ge resultat, tipsar Christoffer.
Med de senaste årens många vinster kanske man kan tro att teamet börjar bli ”mätta” på framgång. Inget kan vara mer fel.
– Det är faktiskt nästan tvärtom. I helgen åker vi upp till Trexgäddan i Furusund som vi vunnit två gånger tidigare. Det känns otroligt kul att där få träffa andra fiskare som vi känner sedan tidigare och som vill slå oss. Vi siktar som vanligt på vinst och det kommer vi nog alltid att göra, avslutar Christoffer.
[allergallery id=”44231″]
Hans Hällman