Om abborre påverkas negativt av PSAF, är förstås frågan om det även gäller människor? Foto: Anders Lundin

Ämnen från försvarets brandskum skadar både fisk och folk?

Publicerad

Det är inte bara i jämtländska Storsjön och Indalsälven som ämnet PFAS upptäckts i fiskar. Även i Blekinge upptäcktes det redan 2013 höga halter av PFAS i Kallinges dricksvatten och i Ronnebyån, där föroreningen kom från många års användning av brandskum på F17. Nu konstateras det att abborrar kan få nedsatt funktion av ämnet. Frågan är förstås hur det påverkar oss människor?

En forskningsstudie som nyligen tagits fram vid Göteborgs universitet i samarbete med Fredrik Andreasson, miljökemist på Länsstyrelsen Blekinge, visar att det finns ett tydligt samband mellan långvarig exponering av PFAS och nedsatt funktion av sköldkörteln hos abborre.
Visserligen var det redan känt genom tester i laboratoriemiljö att långvarig exponering av PFAS hos abborre ger nedsatt funktion av sköldkörteln, men nu kan det även fastställas i abborrens naturliga livsmiljö.

Frågan är också hur människor kan påverkas?
– Statistik för de senaste 20 åren visar en markant ökning av patienter med sköldkörtelsjukdom i Sverige. Orsaken är inte helt klarlagd, men en faktor som diskuteras är ökad exponering av miljögifter och däribland olika PFAS-ämnen. För att minska risken att vi får i oss miljögifter från fisk finns det särskilda kostråd framtagna av Livsmedelsverket. Men det är också angeläget att beakta hur fiskarna själva påverkas av miljögifter. Hela ekosystem kan påverkas och kollapsa om vissa arter drabbas av sjukdomar. Konsekvenserna kan bli enormt kostsamma, både ur ekologisk som ekonomisk synvinkel, säger Fredrik Andreasson på Länsstyrelsens hemsida.

Enligt honom bekräftar detta vikten av att minimera läckage av PFAS från förorenade områden.
Här kan du läsa mer på Länsstyrelsen hemsida.