Älvräddarna vill att tillståndet för Långforsen dras in
Älvräddarna begär återkallelse av Jämtkrafts tillstånd för det småskaliga kraftverket Långforsen. Detta sedan en ny ekonomisk kalkyl visar att kraftverket kommer att gå med en mångmiljonförlust de nästa 40 åren, trots att Jämtkraft uppgav motsatsen då tillståndet förhandlades fram i Mark- och miljööverdomstolen.
Turerna kring det småskaliga kraftverket Långforsen har varit många. Dammen har sedan länge kollapsat och kraftverket har inte producerat el på länge. Ändå avslogs Kammarkollegiets ansökan om att återkalla Jämtkrafts tillstånd att bedriva verksamhet. Istället fick det kommunägda energibolaget tillstånd att bygga ett nytt kraftverk.
Kort därefter såg det plötsligt ljusare ut för alla som hoppats på en rivning, då ägarkommunerna Åre, Krokom och Östersund öppnade upp för en överlåtelse av kraftverket.
Jämtkraft värderade då det övergivna kraftverket till 15-25 miljoner kronor, vilket grusade alla förhoppningar om en snabb och smidig affär. Värderingen mötte stark kritik, inte minst från Älvräddarna som ansåg att Jämtkraft kommit fram till ett fantasibelopp för att förhindra en överlåtelse.
Värderingen – och tillståndet för nytt kraftverk – bygger på Jämtkrafts ekonomiska kalkyl för de nästa 40 åren. Enligt den kommer kraftverket att gå med sju miljoner kronor i vinst.
Men när Föreningen Långforsen i veckan lade fram sin ekonomiska kalkyl – som är gjord av en sakkunnig med omfattande erfarenhet av vattenkraftsbranschen – såg siffrorna helt annorlunda ut. Enligt den nya beräkningen kommer kraftverket att gå med en förlust på 5,6 miljoner kronor.
Det får Älvräddarna att nu begära återkallelse av Jämtkrafts tillstånd för det småskaliga kraftverket.
”Det är dags att ägarkommunerna tar Jämtkraft i öronen…”
-Det är dags att ägarkommunerna tar Jämtkraft i öronen och sätter stopp för dumheterna med kommunpengar. Långforsen ska återställas till gagn för nuvarande och kommande generationer, inte förstöras i hundra år till med ett småskaligt, olönsamt och miljöpåverkande vattenkraftverk, menar Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna.
Läs mer om Älvräddarnas krav på återkallelse här.
Hans Hällman