Det är bråttom. Gäddan behöver ett bättre skydd. Foto: Robert Westin

Akut läge för gäddan i delar av Östersjökusten

Publicerad Senast uppdaterad

Situationen för gäddan längs delar av Östersjökusten är akut. Inom vissa områden i ytterskärgården har dom försvunnit eller minskat i antal och storlek. Nu pekar experter bland annat på det storskaliga kommersiella sillfisket i Östersjön.

Den viktiga predatorn gäddan har haft en tillbakagång i södra delen av Östersjön sedan i början av 2000-talet. Genom åren har flera åtgärder genomförts för att hjälpa beståndsutvecklingen för gäddan.

Myndigheter har skapats förbudszoner, infört minimimått och maximimått och bag limits. Flertalet våtmarksområden, så kallade gäddfabriker, har återställts eller restaurerats. Även tusentals timmar ideellt arbete har lagts ner för att skapa bättre förutsättningen för den viktiga- och populära sportfisken.

– Min bedömning är att gäddan borde vara rödlistad i skärgårdsområdena, så akut är läget, säger Henrik C Andersson, Länsfiskekonsulten på Länsstyrelsen i Stockholm, till Sveriges Radio

Men även fast alla dessa åtgärder har genomförts så fortsätter gäddans tillbakagång och nu anser flera experter att läget är akut. En av anledningarna till gäddans tillbakagång anses vara det industriella sillfisket som då även har påverkat sälen.

Det storskaliga fisket efter sill och strömming har påverkat sillbestånden kraftigt negativt vilket har gjort att sälen har förlorat en viktig födokälla. Detta har i sin tur lett till att sälen tvingats in till skärgården för att leta mat.

– Om vi skall få tillbaka något slags fiske och en levande skärgård med bra bestånd av rovfisk så måste vi minska det storskaliga pelagiska fisket efter sill och strömming, säger Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Östergötland till Sveriges radio.

Lyssna på inslaget här.