8-fjordar visar vägen till involverande fiskförvaltning
Projektet 8-fjordar har utvecklat ett tätt samarbete med närområdet i samband med stora beslut om förvaltning av fjordbestånd. Det har fått uppmärksamhet i en ny studie från Statens lantbruksuniversitet.
I de bohuslänska fjordarna runt Tjörn och Orust finns en lång tradition av fiske. Kollapsade kustbestånd av flera torskarter på 1970-talet slog hårt mot områdets kustsamhällen. Som en följd startades 1999 projektet 8-fjordar i syfte att rädda fiskbestånden och säkra ett framtida fiske. Nu visar en studie att projektets sätt att arbeta med problemen kan ses som ett föregångsexempel. De som levt i området och berörts av fiskförvaltningen har fått kontinuerlig information under arbetets gång, liksom möjlighet att påverka utformningen av beslut. Den modellen kan bli vägvisande eftersom den går i linje med hur EU vill att havsmiljöfrågorna ska hanteras i framtiden. – 8-fjordar kan vara det första området i Europa där ekosystemansatsen inom fiskförvaltning tillämpas fullt ut. Här har intressenter och allmänheten mer att säga till om än i andra kustområden i Sverige och Europa, säger Andreas Bryhn, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU och en av författarna till studien.
8-fjordar kan vara det första området i Europa där ekosystemansatsen inom fiskförvaltning tillämpas fullt ut. Här har intressenter och allmänheten mer att säga till om än i andra kustområden i Sverige och Europa
Niclas Åberg är projektledare för 8-fordar och blir förstås glad och stolt över uppmärksamheten. – I 8-fjordar försöker vi ta ett helhetsgrepp kring vattenvårdsarbetet. Vi arbetar bland annat med biotopvård och river ut vandringshinder i vattendragen liksom åtgärder ute i fjordarna. Vi utbildar barn och vuxna i hur vattnets ekosystem fungerar och samverkar med ledande forskare. Även arbetet med lokala företagare för att få till nya arbeten och säkra de gamla är en viktig hörnsten för att skapa acceptans, berättar Niclas från sin bas i Stenungsund.
Läs mer om studien här.
Läs mer om 8-fjordar här.
Hans Hällman