6 000 rödingar trollades upp i Vättern under en månad
Att Vättern är en populär fiskesjö råder det inga tvivel om. Men hur mycket fisk fångas egentligen – och vilken fångstmetod är mest effektiv? Det har vi fått en fingervisning om nu.
Flera aktörer samarbetade under sommaren 2017 för att kartlägga fritidsfisket efter främst röding, öring och lax i Vättern. Studien leddes av SLU-forskare tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län, och utfördes med hjälp av Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Frivilliga Flygkåren och hamnvärdar runt Vättern.
När materialet sammanställts så konstateras det att fritidsfisket i vissa fall fångar mer än yrkesfisket i Vättern. Och inte helt oväntat var trolling den mest effektiva metoden när det gäller exempelvis röding. De kom fram till att cirka 6 000 rödingar fångades under juli genom metoder där betet släpades efter båten.
Frågan är då varför denna undersökning var så viktig att genomföra?
– Sammantaget ger detta viktiga underlag både för bedömningen av hur fisken i Vättern mår, men också för fortsatta undersökningar av fritidsfiskets omfattning och fångster också i andra områden längs våra kuster och i Sveriges fem största sjöar, säger Göran Sundblad som är forskare vid SLU, i ett pressmeddelande.
Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen, konstaterar i sin tur:
– Vättern erbjuder i dag ett bra och uppskattat fiske. Det vill vi värna. Att förvalta fisken som naturresurs är vårt gemensamma ansvar. För att du som gillar fritidsfiske ska uppleva ett bättre fiske i framtiden behöver vi kontinuerligt veta hur fisket ser ut i dag, säger Rasmus Linderfalk.
Här kan du läsa hela rapporten!
Läs om den hotande torkan: