Gäddfiskaren Tero Paakki bjuder gärna på goda fisketips. Här står höstgäddan i fokus. Häng med!

5 snabba frågor till gäddmästaren!

Publicerad Senast uppdaterad

Tero Paakki är en av Sveriges mest intressanta personligheter när vi kommer till gäddfiske. Fiskejournalen ringde upp honom för att ställa fem snabba frågor om fisket efter höstgäddan.
Tero Paakki ser världen i grönt. För honom är gäddan lika viktig som vatten och syre. Nästan. Under alla hundratusentals kast som Tero avhandlat så har hans kännedom om Sveriges mest populära sportfisk blivit en informationskälla som många vill åt. Vi tänkte att Tero skulle få bjuda på några av sina bättre tips så vi ringde upp honom väl passande inför den stundande höstsäsongen. Här kommer fem frågor och lika många svar som förhoppningsvis gör resan till drömfisken något kortare.

1. Var letar du helst gäddan om hösten, i respektive vatten: älv, sjö och skärgård?
Sjö: Om jag skulle komma till en helt ny sjö nu under hösten så skulle jag absolut inte börja mitt letande inne i grundvikar och vassar, där får du oftast mindre fiskar. Jag siktar in mig på dom större fiskarna som rör sig i anslutning till betesstimmen som ”klumpar ihop sig” på lite djupare vatten. Jag söker även fisken runt undervattensåsarna (som man lätt kan upptäcka med sitt ekolod) som brukar vara stekheta nu under hösten. Det sistnämnda fisket kan vara sjukt långtråkigt men när det väl hugger så är det inte allt för sällan en fin pjäs.

Älv: Älvfisket skiljer sig jättemycket mellan olika älvar men i mitt hemmavatten letar jag gäddan i nära anslutning till första branten från grundpartiet. Senare på hösten samlar sig även här stora stim på de djupaste partierna. I anslutning till dessa kan du ibland hitta stor fisk. Sen är givetvis bakvatten nästan alltid hett i vilken älv du än kommer till.

Skärgård: Skulle jag fiska i skärgården så skulle jag leta upp vikar där vinden ligger på och fiska mig inifrån och ut, bara för att bryta mönstret. Många gäddfiskare väljer att fiska från djupare vatten in mot grunt men min teori är att om man presenterar betet så det simmar från motsatt håll mot vad gäddorna är vana vid så väcker det lite extra intresse. Jag skulle även söka höstgäddan runt undervattensgrynnor och bottenstrukturer på lite djupare vatten.

Skulle jag fiska i skärgården så skulle jag leta upp vikar där vinden ligger på och fiska mig inifrån och ut, bara för att bryta mönstret.

2. När ska man fokusera på fisket efter gäddan, vilka förhållanden är allra bäst enligt dig?
För min del spelar inte vädret så stor roll. En stor gädda kan hugga i solsken och bleke, inga problem. Huvudsaken är att man är ute på vattnet. Är man ute i sol och bleke så är skymningen det bästa tipset från min sida. Fisken äter i både skitväder som finväder. Men får jag välja så ska får det gärna vara lite busväder, det ska vara lite oroligt på vattnet. Oftast är det just då fisket är bra mitt under dagen.

3. Hur ska man tänka kring valet av bete?
Valet av bete och färg för min del på hösten innefattar flera olika beten – allt från gummi till jerkbait. När vi kommer till färgen så fiskar jag gärna med beten som är neutrala eller silverfärgade på ett eller annat vis. Gäddan kan vara lite extra kräsen på hösten och då är ofta ett silverfärgat bete grymt effektivt. Utöver det så fiskar jag även med UV-färger. På hösten har de fiskat riktigt bra.

Jag fiskar alltid hem betet lugnt med flera ryck kryddat med några snabba uppåtlyft med spöt, detta för att efterlikna en flyende betesfisk.

4. Någon speciell fiskestil som enligt dig triggar höstgäddan?
Min fiskestil är i stort sett samma hela året. Jag fiskar alltid hem betet lugnt med flera ryck kryddat med några snabba uppåtlyft med spöt, detta för att efterlikna en flyende betesfisk.

5. Har du något Ess i rockärmen som du tar fram när inget funkar?
Esset i rockärmen under tröga dagar är för min del att fortsätta nöta och nöta tills jag tröttar ut gäddorna.

Läs mer om gäddfiskaren Tero Paakki i ett kommande nummer av tidning Fiskejournalen – alltid i en butik nära dig!

Psssssst! Vill du försäkra dig om att du inte missar numret? Få tidningen billigare och tidigare än alla andra och direkt hem i brevlådan – bli prenumerant idag!