42 miljoner för bättre skydd av Västerhavet
Västerhavet är i uselt skick och den otvivelaktigt viktigaste orsaken är årtionden av överfiske. Nu satsar EU en liten slant för att göra det möjligt för främst torsken att komma tillbaka.
När den stora rovfisken försvinner får det samma effekter som när det läcker ut näringsämnen i havet och vattnet blir övergött. Att stoppa överfisket och ge torsken och de andra stora rovfiskarna en chans att komma tillbaka är därför nödvändigt.
De 42 miljonerna ska gå till ett nytt EU-projekt som drivs av Norge, Sverige, Danmark, Portugal och Frankrike. Totalt 40 deltagare från sex universitet ingår i forskningsarbetet. Målet är att få bestånden av rovfisk att växa genom att bland annat freda områden från den dödsbringande bottentrålningen.
Får vi tillbaka den stora rovfisken finns det goda chanser att havet tillfrisknar, för stora fiskar har en annan roll i näringsväven än små.
Vill man vara det minsta krass kan man konstatera att den här typen av projekt inte är mycket mer än greenwashing från EU:s sida enligt logiken ”ge forskarna lite pengar så blir de tysta, så kan vi säga till EU-medborgarna att vi gör något för att rädda havet från kollaps”.
Vill EU på allvar göra något åt problemet måste man strukturera om yrkesfisket och totlafreda Västerhavet från bottentrålning.
Här kan du se ett inslag i SVT. Notera att reporten pratar om torsk men att fiskarna bakom honom i akvarierna på Universum i Göteborg är gråsej.