200 kilometer älv återställs
Sex vattendrag i Norrbotten och Västerbotten ska återställas efter flottning. Projektet är det största någonsin i sitt slag i Sverige och omfattar 200 kilometer älvsträcka.
Myndigheterna i Norrbotten och Västerbotten kommer under fem år att arbeta med att biologiskt återställa hela eller delar av Lögdeälven, Åbyälven, Byskeälven, Piteälven, Råneälven och Kalixälven som ingår i det europeiska Natura-2000 nätverket. Det är vattendrag som alla har påverkats av flottledsrensningar. Vattendragen återställs till en mer naturlig livsmiljö för arter som flodpärlmussla, lax och öring.
De allra största vinnarna är älvarna och dess livsmiljöer, där bland annat lax, öring och flodpärlmusslan finns.
– Projektet är en stor vinst för Sverige och speciellt för Norrbottens och Västerbottens län genom att det skapar många nya arbetstillfällen. De allra största vinnarna är älvarna och dess livsmiljöer, där bland annat lax, öring och flodpärlmusslan finns, säger Lars Lustig, länsråd i Västerbotten.
Arbetet finansieras av EU:s LIFE-fond i ett projekt med namnet ReBorN LIFE (Restoration of Boreal Nordic Rivers).
– Projektet ger oss möjlighet att återställa vattendragen så att de blir mer naturliga och att vi når kraven på miljökvalitetsnormerna för vattenmiljön. Projektet är också värdefullt för fisketurismen i regionen, säger Johan Antti, länsråd i Norrbotten.