100 meter gädda
Ni är många gäddfantaster där ute som anmäler era gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. När man anmäler en gädda till Hundraklubben deltar man automatiskt också i meterligan, där den sammanlagda längden på gäddorna räknas ihop. Segraren får fina priser och – framför allt – den stora äran att hamna i topp bland gäddfiskarna.
Årets vinnare i Meterligan blev samma som förra året – nämligen den ihärdige Hampus Pacholik från Kil. Under Meterligan 2016 gjorde han rent hus och fick ihop nästan ofattbara 100 meter gädda! Vi har fått en liten pratstund med 15-årige gäddexperten hampus från Kil.
[allergallery id=”40003″]
Kolla in Hampus alla hundraklubbare från 2016
Stort grattis, Hampus! Vem är du och hur har du blivit en sådan hejare på gäddfiske?
– Tack. Jag fick mitt första fiskespö av kompisen Peter när jag var tre år gammal, men mitt riktiga fiskeintresse började för cirka sex-sju år sedan. Nästan all min lediga tid går åt till att fiska eller att hålla på med fiskegrejer. Det finns alltid något att göra. Man måste ju hålla ordning och reda på fiskesakerna.
Hur mycket tid lägger du på ditt fiske? Fiskar du annat än gädda? Eller blir det fokus på just gädda?
– Jag försöker att fiska alla helger och alla skollov. Jag har tur eftersom vi har ett sommarhus ute på en ö i Värnen, så sommartid blir det väldigt mycket fiske – så länge vädret tillåter det. Just nu är det hundra procent gädda som gäller. Jag har också flugfiskat en del tidigare, men nu hänger det spöet mestadels på väggen. Nu på vintern ismetar jag, men när isen försvinner blir det mycket trolling och spinnfiske.
…gjorde han rent hus och fick ihop nästan ofattbara 100 meter gädda!
Har du några knep att dela med dig av till Fiskejournalens läsare? Hur gör du för att få så mycket stor gädda?
– Lokalkunskapen är givetvis viktig så du vet var du ska fiska. Men det jag brukar kollar efter var betesfisken finns. Hittar du betesfisken så hittar du garanterat de stora gäddorna också. Sen när du har hittat de ställena så är det bara att nöta och nöta.
Vilka beten använder du under trollingen?
–Vid förlekstrolling så gillar jag köra med lite mindre beten och lugnare beten då gäddorna brukar vara slöa. Jag använder då beten som Zalt 14 cm och Westin 19 cm, som exempel. Efter leken så brukar jag köra med ”normalstora” beten, alltså beten runt 20-25 cm. I våras hade jag riktigt bra fiske på Savage gear rattle shad. Westins jätte tycker jag funkar bra året runt.
Under sommaren tycker jag Cisco kid funkar klockrent då jag ypplevt att gäddorna gärna vill ha mer aggressiva beten, men ingen regel utan undantag. På hösten så kör jag mycket med rejält stora gummibeten, runt 40 cm. Men det bösta brukar vara om man varierar betena så att man kan hitta ”koden för dagen”.
Hur ser ditt fiske ut i år? Har du några planer?
– Jag tänker att jag ska fiska så mycket som möjligt och gärna prova lite nya ställen. För att kunna göra detta tänkte jag investera i en liten aluminiumbåt. Det skulle ge mig många fler valmöjligheter till annat fiske och jag skulle kunna utforska de Värmländska sjöarna.
Har du något drömfiske du skulle vilja uppleva?
– Jag skulle väldigt gärna åka till Nordnorge för att fiska, det verkar helt fantastiskt – både fisket och naturen. Jag har en kompis som har ett ställe norr om Tärnaby, så dit hade jag också velat åka för att pröva på fisket men då är det efter röding och öring.
Tänker du försöka vinna Meterligan i år igen – i så fall har du någon ny taktik, eller kör du på som du brukar?
– Ja, det är klart att mitt mål är att vinna i år igen. Taktiken är densamma: att fiska så mycket som möjligt. Men i år kommer jag lägga tiden på lite andra sjöar, så vi får se hur långt det räcker. Skitfiske på er!
Tack och kör hårt, Hampus.
Pssst! Snart är det dags för Sportfiskemässan 2017 – snacka gädda med oss på Fiskejournalen och med våra kompisar i de andra montrarna.
Nicka Hellenberg