WWF svarar på kritik

Publicerad Senast uppdaterad
Efter SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fick WWF Norge hård kritik av Fiskejournalens läsare. Vi kontaktade svenska WWF för att höra hur de ställer sig till laxodlingsindustrin och kritiken av WWF Norge.
WWF tar tydligt avstånd från den bedrövliga situationen i de chilenska laxodlingarna där miljöförstöring och sjukdomar följer i spåren.
I WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur (2011) har den chilenska laxen också röd färg, vilket betyder köp inte. Konventionellt odlad norsk lax och övrig lax från Nordeuropa har gul färg – det vill säga ”tänk efter”. WWFs råd är att köpa fiskar som är miljöcertifierade enligt den globala fiskmärkningen MSC eller Krav.
WWF Norge har ett samarbetsavtal med fiskproducenten Marine Harvest kring laxodlingar i Norge. Det har varit ett effektivt sätt att påverka företaget för att skärpa miljökraven och arbeta efter målinriktade hållbarhetskriterier. Självklart behövs både piska och morot, lagstiftning och frivilliga åtgärder. Men WWF är övertygade om att det går att driva företagen och marknaden i rätt riktning.
Nästa steg är att få odlad fisk certifierad, så att vi får tydlig spårbarhet och konsumenterna kan göra bra val. Globalt arbetar WWF med att ta fram internationella certifieringskriterier genom organisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC. Den kommer att bli ett verktyg för att tydligt skilja mellan företag som tar miljö – och socialt förändringsarbete på allvar och de som inte gör det.
Inger Näslund, Expert marint och fiske, Världsnaturfonden WWF Sverige.

Fiskejournalen kommer givetvis att fortsätta granskningen av laxodlingsindustrin. Vill du veta mer om laxodling och dess miljökonsekvenser redan nu? Besök vår sida Engagera Dig.
Här kan du se dokumentären.
Morgan Fihn