EU:s fiskepolitik är ett bottennapp som riskerar att bli än värre. Foto: WWF

WWF dömer fullständigt ut EU:s fiskepolitik

Publisert

Världsnaturfonden WWF har granskat EU:s fiskepolitik inför det kommande EU-valet. Det är dyster läsning. Bara en av totalt 46 överenskomna åtgärder har genomförts av alla 28 medlemsländer.

WWF:s genomgång visar att EU:s fiskepolitik inte är hållbar och inte klarar att bevara fiskbestånd eller biologisk mångfald.

– Förväntningarna har varit stora på att EUs fiskepolitik skulle bryta den negativa trenden och bidra till ett mer hållbart fiske. Sorgligt nog är 50 procent av fiskbestånden överfiskade i Östersjön, 41 procent i Nordostatlanten och 90 procent i Medelhavet[1]. Ländernas politiska vilja att förverkliga målen har varit alldeles för dålig, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirténi ett pressmeddelande.

Den kommande mandatperioden blir den första då den gemensamma fiskeripolitiken ska vara helt genomförd. Med ett knappt halvår kvar till deadline är det bråttom. De nya EU-parlamentarikerna blir delaktiga i lagstiftnings- och budgetarbetet och kan spela en viktig roll i utvecklingen mot ett hållbart fiske, konstaterar WWF.

Nu uppmanar de politikerna i EUs medlemsländer att:

  • Följa den bästa tillgängliga vetenskapliga rådgivningen från Internationella havsforskningsrådet (ICES) när fiskemöjligheterna beslutas.
  • Ta hänsyn till hur förbudet mot utkast efterlevs när fiskekvoterna sätts.
  • Införa moderna elektroniska övervakningssystem på båtarna
  • Säkerställa att landningsskyldigheterna (utkastförbud) genomförs och införa sanktioner mot fartyg som bryter mot dem.
  • Inrätta effektiva fiskefria områden nationellt och regionalt för att skydda lek- och uppväxtområden.
  • Investera mer i utveckling av selektiva och skonsamma fiskeredskap.

Hela innehållet i WWF:s pressmeddelande kan du läsa här nedan!

EU:s fiskeripolitik klarar inte målen till 2020