Vindkraft till havs?
Mycket talar emot etableringar av vindkraft i Natura 2000-områden till havs. För att bevara de skyddsvärda miljöerna bör man i första hand söka upp områden som är mindre känsliga för påverkan. Detta skriver Havs- och Vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverket har i samråd med Havs- och vattenmyndigheten och på uppdrag av regeringen studerat möjligheter till vindkraftsetablering i Natura 2000-områden. Man har funnit att mycket talar emot en sådan etablering.
– Vi har svårt att se att det finns så stora möjligheter att etablera vindkraftverk inom Natura 2000-områden till havs, eftersom områdena är utpekade som biologiskt mycket värdefulla. I första hand bör man titta på andra alternativ, säger Malin Aarsrud, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Hon pekar på att det finns gott om andra havsområden och att man då inte behöver ta skyddade eller skyddsvärda områden i anspråk.
Naturvårdsverkets rapport visar att vindkraftsetablering i Natura 2000-områden är tillståndspliktigt och att tillstånd kan ges endast om de utpekat skyddsvärda livsmiljöerna eller arterna inte skadas, eller utsätts för störning.
– Det kan i vissa fall finnas delområden som inte är lika skyddsvärda. Inventeringar är inte gjorda överallt. Samtidigt menar vi att även dessa och omkringliggande områden oftast gynnar de skyddsvärda arterna och livsmiljöerna till havs, säger Malin Aarsrud.
Natura 2000 kallas det nätverk av skyddsvärda områden som EU-länderna skapat, enligt EU:s habitatdirektiv och fågeldirektiv. I Sverige finns 274 stycken Natura 2000-områden till havs. Här ingår ett flertal utsjöbankar, som ofta har en stor artrikedom, med flera ovanliga och rödlistade arter.
Här hittar du rapporten från Naturvårdsverket. (PDF)
Morgan Fihn