Vetenskapens värld om den största ekologiska katastrofen i vår tid — utfiskningen av haven
Nittio procent av världens fiskbestånd är överfiskade. Supertrålare tömmer haven med stöd av politiker och myndigheter. De forskare som ska lämna underlag utifrån vilka man ska besluta om hur mycket fisk havet tål att vi tar upp räknar fel, mycket fel. Men överallt är det inte nattsvart. I Nordorge har man lyckats vända trenden och tillgången på fisk är mycket god.
Tv-programmet Vetenskapens värld visar i kvällens avsnitt hur vi människor tömmer haven på fisk. Vi får se inslag från bland annat Sverige, Irland och Senegal. Platser där enorma trålare tillåtits fiska så mycket att det bara finns en liten spillra kvar av den fantastiska fiskrikedom som fanns för bara årtionden sedan. Sveriges och EU:s fiskeflottor är i högsta grad ansvariga för denna rovdrift och svenska politiker och myndigheter blundar eller skyller på att man inget kan göra för att man lyder under EU-regler och att man följer forskarnas rekommendationer. Rekommendationer som det visat sig inte på långa vägar avspelar sig i en faktisk verklighet.
I förra veckan publicerad Sportfiskarna sin granskning om var riksdagspartierna står i viktiga fiskefrågor. SD och KD utmärkte sig som sämst i klassen och KD förnekar till och med att utkast, när man slänger död oönskad fångst över bord, förekommer. Bäst i klassen var MP och V. Den som följt med i fiskepolitiken ett tag minns dock att för inte länge sedan handen vi en miljöminister från MP som under sin tid i regeringen i princip inte lyckades genomdriva någonting för att förbättra situationen i våra hav.
Men i Norge är det annorlunda. På 1970-talet hade man i princip utrotat sillen och var på väg att utrota torsken. För att rädda sina fiskbestånd infördes fiskestopp. Man förstod att skulle man ha någon fisk i framtiden var man tvungen att sluta fiska en tid för att låt fiskbestånden få växa till en nivå där de tål beskattning. För fisk är något fantastiskt. Rätt förvaltat tål ett fiskbestånd ett uttag på 20 procent per år, år efter år. Detta viste man i Norge och man hade klokskapet att dra i nödbromsen i tid.
Missa inte Vetenskapens värld som du hittar här
Anders Nicander