Älvarna i norr har en fantastisk potential som laxfiskevatten. Foto: Magnus Nordin

Unik älvrapport: Fler och snällare sportfiskare

Publicerad

Östersjöns laxälvar och dess silverglänsande invånare har utsatts för enorma påfrestningar de senaste decennierna. Människan styr ännu dess tillvaro med järnhand – men också med allt fler hjälpande händer. Det mesta tyder faktiskt på att sportfiskare har blivit mer givmilda mot laxen – och beskedet är att det ser hoppfullt ut.

Stiftelsen för Östersjölaxen har i samarbete med Östersjölaxälvar i Samverkan tagit fram en rapport från våra Östersjölaxälvar. Rapporten visar älv för älv hur förvaltningen ser ut, allt från fisketillsyn, sportfiskets fångster, fiskekortsintäkter och fiskedygn. Och inte minst uttaget av lax.
Det är kort sagt ett samtidsdokument som varje svensk laxfiskare bör studera och placera i minnesbanken innan de kastar ut betet i favoritvattnet.

När Fiskejournalen pratar med Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen tillika ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan, så pustar han ut efter en lång och komplicerat process.
– Jag har fått ringa till område för område för att få tag på alla siffror, det är ingen annan som gör en lika omfattande rapport som denna. Så ja, det har tagit tid, men förhoppningen är att det ska vara till nytta för både fisk och fiskare.

Går att jämföra
Rapporten omfattar vildlaxälvarna Torne, Kalix, Råneå, Piteå, Åbyn, Byske, Kåge, Rickle, Sävar, Vindeln, Öre, Lögde, Ljungan, Testeboån, Emån och Mörrumsån. Med i studien finns även Bureälven, Hörnån och Moälven som kan ses som potentiella laxälvar.
– Vi gjorde en liknande sammanställning för 2013. Anledningen var att vi ville veta vilken betydelse sportfisket har, och hur varje älv bör förvaltas inför framtiden. Tack vare att vi har två rapporter med sju års mellanrum så kan vi nu göra intressanta jämförelser, säger Thomas Johansson.

Thomas konstaterar bland annat att antalet fiskedygn har ökat markant i flera älvar sedan 2013, och nämner exempelvis Råneälven, Åbyälven och Sävarån där det i runda slängar skett en fördubbling.
Det totala uttaget i de aktuella älvarna uppgick till knappt 9 000 laxar och 1 100 öringar, och antalet fiskedygn uppgick till över 97 000.
– Glädjande nog har även andelen återutsatt fisk ökat kraftigt under de senaste åren, berättar Thomas. Allt fler sportfiskare väljer att återutsätta merparten av sin fångst och styra sitt uttag mot en grills istället för en stor ovärderlig lax eller öringhona, säger Thomas Johansson.

I det kommande numret av Fiskejournalen kan du läsa en längre intervju med Thomas Johansson, samt se statistik över enskilda älvar.