Många sprider fiskeglädje, men inte lika många vill avslöja var de fångar sina storfiskar. På bildenRobert Larsson och det övriga teamet i Team Tre Krokar, som inte har någon direkt koppling till artikeln.

Tyck till – varför rapporteras inte fler storfiskar in?

Publicerad

Är det inte längre lika intressant att registrera sina storfiskar? Det är frågan som bland annat Sportfiskarna ställer sig i årets upplaga av Novemberdebatten. Och vad beror det i så fall på?

Sportfiskarnas storfiskregistrering är inte bara en institution inom svenskt sportfiske, utan även en kunskapsbas som många har nytta av. Men vad händer om sportfiskare inte längre rapporterar in sina storfångster? Det är en av frågeställningarna som Sportfiskarna lyfter i Novemberdebatten, där de uppmuntrar sportfiskare att tycka till om storfiskregistreringen och dess regelverk.

Antalet anmälda fiskar är ungefär samma som vid den här tiden förra året, men de två senaste åren har anmälda och godkända storfiskar sjunkit lite jämfört med hur det såg ut för fem år sedan.

– Det kan vara en slump, eller så ser vi ett något avstannande intresse för att registrera sina storfiskar, konstaterar Nicka Hellenberg som är ansvarig för storfiskregistret.

En av anledningarna som tidigare debatterats är kravet på att behöva ange fångstplats, men det kan också handla om att folk får uppmärksamhet i andra forum, som sociala medier eller … ja kanske Fiskejournalen.

– Jag har full förståelse för om man i vissa fall inte vill berätta för hela världen var en fisk är fångad någonstans. Och man kan ju åtminstone ställa sig frågan om det blivit viktigare att synas i andra forum, säger Nicka Hellenberg.

Så en fråga är alltså: Om man använder storfiskregistret för att skaffa kunskap – bör man rent solidariskt bidra lite också?

Gå in och debattera i konstruktiv ton på Sportfiskarna!

Missa inte heller denna läsning!

Fantastiskt fyrtal i gäddor för Fiskejournalens expert