Vissa båtar fylldes till bredden av förrymda regnbågar i Ströms Vattudal 2018. Foto: Privat

Tusentals regnbågar på rymmen: ”En jättekatastrof”

Publisert Sist oppdatert

En stor rymning av regnbågar har skett från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Antalet rymda fiskar har inte bekräftats, men sportfiskare har dragit upp tonvis redan. Oron är stor för att harr och den unika Vattudalsöringen ska ta skada. – Det här är en jättekatastrof, säger fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Författaren Gunnar Westrin tog sitt livs första flugkast utanför familjegården i Jämtländska Äspnäs. Samma plats är nu full av regnbågar som rymt från den stora odlingen lite längre bort.

”Rymningen sammanfaller med harrleken som kan slås ut om äggen äts upp”

– Det här har hänt förr och det är förstås riktigt oroande. Rymningen sammanfaller med harrleken som kan slås ut om äggen äts upp. Det handlar om tusentals regnbågar i ett vatten där stora sträckor har restaurerats för harren och den unika Vattudalsöringen. Det här är en jättekatastrof, menar han.

De rymda fiskarna väger mellan två och tre kilo och många fångas nu på spö.

”En kille fångade 170 kilo på sex timmar”

– En kille fångade 170 kilo på sex timmar. Båten höll på at sjunka, berättar Gunnar. Liknande rapporter kommer från flera håll och mängder av sportfiskare hjälps åt att dra upp de oönskade fiskarna.

Nyfångad rymling med odlingen i bakgrunden. Foto: Privat

”Det är bra att regnbågarna fångas in så snabbt som möjligt”

– Det är bra att regnbågarna fångas in så snabbt som möjligt. De hör inte hemma i dessa vatten. Som tur är tycks de hugga på allt, säger Annika Berglund på Strömsunds kommun. Kommunen har övertagit tillsynsansvaret från länsstyrelsen och inväntar nu besked om rymningens omfattning och orsak.

”Som tur är tycks de hugga på allt”

Dagens skörd. Sju plastbackar fylldes av en fiskare på sex timmars fiske. Foto: Privat

Livari Valli från Vattudalens Fisk AB berättar att odlingen, som ligger i Postviken några mil väster om Strömsund, nu får sina kassar undersökta och att man först därefter kan bekräfta hur fisken kommit ut.

”I år har det varit väldigt lågt vatten i sjön och det kan ha gjort att kassarnas skrapats mot botten”

– Men de är väldigt djupa så det tar tid för dykarna. I år har det varit väldigt lågt vatten i sjön och det kan ha gjort att kassarnas skrapats mot botten. Vi får helt enkelt avvakta och se, berättar han.

Hans Hällman