Tonvis med död pigghaj dumpas i havet
Efter skandalen med döda hajar och rockor som dumpats i hamnen i Lysekil uppger nu SVT i ett inslag att bara under 2021 dumpades tjugotre ton död pigghaj, som tagits som bifångst vid fiske efter andra arter, över bord. Enligt uppgifter Till SVT är mörkertalet stort eftersom alla båtar inte rapportera bifångst i sina loggböcker
Pigghajen är rödlistad och betraktas som utrotningshotad. Trots detta är den mycket vanlig i Skagerack och Kattegatt. Enligt biologisk expertis som Fiskejournalen varit i kontakt med kan detta bero på att det nordatlantiska bestånd som trots allt finns kvar samlats här. Att trålarna fångar stora mängder pigghaj är därför inget konstigt. Pigghajen får som rödlistad art inte föras i land och säljas utan slängs tillbaka i havet där bara en liten del överlever efter den brutala behandlingen i trålen.
Daniel Valentinsson, forskare på SLU, säger till SVT att det finns redskap som minskar bifångsten av pigghaj med nittio procent. Men Havs- och Vattenmyndighetens och Kustbevakningens representanter är överens om att det inte finns någon självklar lösning på frågan eftersom man inte kan göra en urskiljning av vad som hamnar i trålen.
En tanke vore väl att inte använda bottentrål som sägs vara det mest destruktiva fångstredskap mänskligheten uppfunnit. Enligt Naturskyddsföreningen visar Artdatabankens rödlista att bottentrålning hotar majoriteten av de 140 marina arter (i svenska vatten) som påverkas av fiske.
Anders Nicander
Se SVT:s inslag här