Annons: Sponsrat innehåll

För mig börjar varje fisketur genom att jag skapar en plan för dagen utifrån sjökortet. Det är ett tydligt mönster i att desto bättre sjökort jag haft, desto större fisk har jag fångat.

Tobias Fränstam: ”Så här effektiviserar du ditt fiske”

Publicerat Senast uppdaterad

Följ med sportfiskeexperten Tobias Fränstam ut på sjön. I den här artikeln redogör Tobias för hur du tar kontrollen över dina fiskevatten genom att spela in egna kartor eller enkelt och gratis laddar hem dem från Lowrance sjökortsdatabas. Häng med!
Fiskar uppträder inte slumpvis. Alla fiskarter är bundna till olika livsmiljöer vid olika stadier i livet. Ju mer man vet kring en viss fiskart, dess bytesfiskar och sjön eller kustområdet där man fiskar – desto mer kommer man att fånga.
Bra exempel kan vara gädda eller en abborre vilka är fiskarter där man enkelt kan förutsäga vilka grunda vikar med vegetation där arterna kan tänkas leka. Därför hittas dessa fiskarter just i anslutning till lekvikarna både före- och efter leken. Vill man däremot fiska under högsommaren kanske det är viktigare att veta var sjöns grynnor befinner sig där många av de frivattenlevande rovfiskarna parkerar mellan jaktruscherna. Listan på intressanta strukturer som håller fisk kan göras lång. Stenig kräftbotten för abborre eller strömsatta sund för höstöring i skärgården. Oavsett vilken fiskart du jagar känner du nog igen dig i att du ofta kan ha en målbild för var, när och hur du vill fiska men att problematiken ofta ligger i att finna just den platsen.

…var sjöns grynnor befinner sig där många av de frivattenlevande rovfiskarna parkerar mellan jaktruscherna.

För att planera fisket metodiskt och dra rätt slutsatser under fisketuren är kartan kanske det bästa hjälpmedlet av alla. Med en bra karta kan man ganska snabbt få en uppfattning om vilka områden som kan tänkas vara de mest produktiva för stunden. För dig som sportfiskare bör du se vad olika ekolodstillverkare erbjuder för sjökort i ditt område och välja det alternativet med bäst täckningsgrad och detaljrikedom.

Under fiske i svagt ljus blir kartorna extra viktiga då man ofta inte ser vart man kastar. Med avancerade kartor som visar vegetationsutbredning, bottenhårdhet och djup kan man fiska effektivt mot struktur trots beckmörker.

C-Map Genesis – en karta värd att fiskas
Den som väl börjat studera olika sjökort och djuplodat material slås ofta snabbt av hur pass odetaljerat detta material är. Många sjökort härstammar från äldre inmätningar från båt eller is med långa avstånd mellan lodpunkterna, långt innan man använde ekolod och GPS-teknologi. Detta ger i sin tur självfallet stora avgränsningar i precisionen på kartmaterialet.
Under det senaste årtiondet har detta förändrats radikalt med de avancerade ekolodens intåg på marknaden. Nu kan man nämligen rita sitt eget sjökort i realtid med Genesis Live och samtidigt samla in djupdata under fisketurerna för att hjälpa till att bygga på den världsomspännande sjökortsdatabasen C-Map Genesis Social Map. Detta har sedan 2013 vuxit till världens största databas för sportfiskekartor. Allt material kommer från vanliga sportfiskare vilka laddat upp ekolodsfiler som kvalitetsgranskas av C-Map innan filerna godkännes och läggs till i det stora molnet av tiotusentals sjöar.

Med dessa kartor behöver du inte längre gissa dig till var du fiskar och hur botten ser ut, det visar kartan åt dig!

Oavsett om du väljer att logga Live och göra din karta i realtid eller väljer att ladda ner en färdig karta kommer du att få en produkt av högsta möjliga detaljrikedom. Med dessa kartor behöver du inte längre gissa dig till var du fiskar och hur botten ser ut, det visar kartan åt dig!

Till C-Maps offficiella sjökort finns mängder av kartalternativ och inställningar som möjligheten att visa satellitfoto över landområden.

Tillgänglig på många olika sätt
Att använda C-Map Genesis kartor är enkelt. Antingen kan du använda Live-funktionen och rita dina egna kartor i realtid. Vill du bidra till C-Map Genesis djupdatabas är det både gratis och enkelt och kräver endast en inloggning på sidan. Här följer en kort resumé kring vilka funktioner som finns:
Genesis Live. Uppdatera ditt Elite-Ti, Gen3 eller Carbon till den senaste uppdateringen och slå på Live! Enheten kan nu rita kartor av sig självt och insamlad data sparas på minneskortet så att du kan komplettera din djupkarta vid varje fisketur. Vill du även dela djupinformationen till C-Map Genesis skall du även spara själva ekolodsfilen.
Genesis layer. Är du ute efter hela Sveriges C-Map Genesis Social Map kartor på ett och samma kort är detta alternativet för dig. Med C-Map Max N+ kortet ligger Social Map kartorna förinstallerade tillsammans med ett officiellt sjökort. Detta innebär att fyrar, farledsmarkörer, bränningar och annan navigationsdata givetvis finns med. Med ett knapptryck går det att tända och släcka lagret från all uppladdad C-Map Genesis Social Map data. Och i takt med att Social Map databasen växer går det även att uppdatera datalagret. Som grädde på moset går det givetvis även att ställa in kartorna med sin egen färgpalett, lägga Genesis kartan med transparens på det vanliga sjökortet och bestämma hur täta djupkurvor som skall visas.

Detta är den stora databasen vilken innehåller djupdata från all världens hörn och tusentals svenska sjöar.

C-Map Genesis Social Map. Detta är den stora databasen vilken innehåller djupdata från all världens hörn och tusentals svenska sjöar. Att bidra med eller hämta sjökortsdata är kostnadsfritt och görs enkelt efter att man registrerat sig som användare. Kartorna uppdateras i samma stund som nya filer lagts upp och godkänts.

Hur fisk breder ut sig i sjön och vilka platser den uppehåller sig på följer ofta olika mönster. Att använda detaljerade kartor ökar chansen att kunna söka sig effektivt mot fångst.

Lowrance – Ett självklart val
För mig betyder sportfisket allt. Jag fiskar nästan jämnt och alltid med Lowrance. Den stora anledningen till varför jag fastnade för just Lowrance en gång i tiden var dess moderna design med enkla menysystem och avancerade teknik. Oavsett om du är ute efter en instegsserie som Hook eller vill ha ett avancerat ekolod med nätverksfunktioner som Carbon vet jag att du kommer bli nöjd. Och med dessa nya funktioner som Live och världens största sjökortsdatabas för sportfiske så är valet mycket enkelt.

Jag använder gärna en så stor ekolodsskärm som möjligt. Gärna upp till 16” då denna skärm kan visa en detaljerad bild av sjökortet och flera olika ekolodsfrekvenser samtidigt.

För att läsa mer om hur du kommer igång med C-Map Genesis kan du få en snabb start HÄR