Tester från Forsmark: Uppvärmning gynnar liten fisk
Att vissa arter gynnas av varmare klimat är visserligen ingen nyhet, men många har efterfrågat forskning kring klimatförändringarnas effekter på svenska fiskarter. Nu släpps resultaten från en studie vid Forsmark.
Provfisket, i SLU Aquas regi, har pågått sedan 1970-talet i den så kallade biotestsjön utanför Forsmarks kärnkraftverk, där utsläpp av kylvatten gör havsmiljön flera grader varmare än i intilliggande områden.
Studierna visar att uppvärmningen gör att liten fisk växer allt snabbare över tid.
– Biotestsjön fungerar lite som en tidsmaskin där vi har kunnat studera tillväxt i en unik uppvärmd men i övrigt naturlig miljö över många generationer. Det gör att vi bättre kan förstå och förutsäga hur en fortsatt uppvärmning av våra vatten kan påverka fiskars kroppstillväxt, säger Magnus Huss, forskare och huvudförfattare till studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology.
De konstaterar att abborre växte snabbare i det uppvärmda havsområdet, men också att denna respons på uppvärmning skedde gradvis över många generationer. Även äldre abborrar var större efter en längre tids uppvärmning jämfört med abborrar i det normalvarma referensområdet, men detta berodde på att de växt snabbt tidigt i livet. Tillväxten hos större och äldre abborrar påverkades inte av vattentemperaturen, enligt ett pressmeddelande från SLU.
Läs mer om abborre här: