Tack för mig

Publicerad Senast uppdaterad

Efter ett par intensiva år i rollen som nyhetsredaktör för Fiskejournalen är det nu dags för mig att gå vidare mot andra uppdrag. Ändrade förhållanden och nya tider har tvingat fram denna oönskade situation.

Samtidigt har behovet av en granskande fiskjournalistik kanske aldrig varit större. Hoten mot våra vatten är många. Klimatförändringen ger oss en ny verklighet och när det gäller förvaltningen av våra hav härskar girigheten med oförminskad styrka. Starka och växande politiska krafter här hemma och ute i Europa vill stoppa arbetet med att återställa natur som människan förstört. Det brutala rovfisket på redan hårt sargade fiskbestånd pågår varje dag året runt. Östersjön, Kattegatt och Skagerack tillhör de mest söndertrålade haven i världen.

I rollen som nyhetsredaktör har jag haft mycket kontakt med forskare och sakkunniga som på olika sätt kunnat hjälpa till att bringa klarhet i komplexa förhållanden. Ofta har man hört av sig till mig för att bekräfta eller berömma något som jag granskat och ibland har man velat framföra att andra eller ytterligare faktorer kan ligga bakom den dramatiska minskningen av fisk i havet. Professor Lennart Balk är en ledande forskare inom det som kallas tiaminbrist. Tiamin är en livsviktig vitamin som bland annat torsken och laxen i Östersjön lider brist på. Brist på tiamin gör att fiske blir mager, småväxt och sjuklig. Brist på tiamin kan också ligga bakom att fiskbestånd minskar eller försvinner. Exakt vad som gör att B1-vitaminen, som tiamin också heter, inte finns i tillräcklig mängd är det inget som med säkerhet vet. Helt klart är dock att av människan orsakade förändringar i ekosystemen har en avgörande betydelse. Mer forskning, och mer granskande journalistik, behövs.

 I en tid med många och stora prövningar är det lätt att vi alla intar en attityd av att inte orka bry sig och att vår fantastiska livsstil – som är helt beroende av att vi har en frisk natur med starka och livskraftiga fiskebestånd – bara blir en verklighetsflykt. Är fisken slut hjälper det inte med fantastisk elektronik i båten, dyraste spöt eller det hetaste betet.

Fiskejournalens före detta chefredaktör Martin Falklind har med sin internationellt hyllade och flerfaldigt prisbelönta tv-serie Fiskarnas rike öppnat ögonen på miljontals människor världen över. Tillsammans med Maria Ålander och Ecofilm skapar han en hoppingivande känsla av att det inte är för sent och levererar samtidigt en knivskarp kritik av hur vi behandlat och behandlar våra vatten. Förändring är möjlig om vi bara vill, kan och orkar. Vi väntar med spänning på andra säsongen!

Lika viktigt för våra vatten och våra fiskbestånd är alla ideella organisationen som arbetar med fiskevård och att göra fisket tillgängligt för alla. Som sportfiskare är det en självklarhet att vara med i och stötta vår intresseorganisation Sportfiskarna.

När jag en gång i tiden började skriva för Fiskejournalen hade jag den fantastiske och numera bortgångne sportfiskaren Jan Olsson som vän och mentor. Med encyklopediska kunskaper om fiske, enorm kreativitet och ett brinnande engagemang för folkbildning i sportfiskets tjänst lärde jag mig ett sätt att tänka som jag burit med mig sedan dess. Störst av allt är kärleken, och kärleken till fisket är det som för oss samman.

 Säkert ses vi vid något vatten någonstans och, med Jannes ord, ut och fiska!