Svenska forskare upptäcker nya arter
Stora delar av jordens biologiska mångfald är fortfarande okänd. När forskare från Naturhistoriska riksmuseet summerar 2016 finns mängder av nya fynd, bland annat två karpfiskar och en ciklid från Brasilien.
Forskarnas bokslut beskriver deras totalt 64 nya art- och släktfynd, allt från träd och svampar till utdöda däggdjur. Av rapportens tre fiskar har samtliga upptäckts av professor Sven Kullander. En av arterna, Garra mini, hittades i Bangladesh och är närbesläktad med de fiskar som används i fisk-pedikyr.
– Minigarran har precis som andra arter i släktet en skarp munkant, så att den kan skrapa alger från stenar. Vi hittade den i klara vattenfall och små forsar i Bangladesh bergsdjungler. Det var av en slump – egentligen letade vi efter en annan fisk, berättar Sven Kullander.
De två övriga arterna, karpfisken Danio htamanthinus och cikliden Teleocichla preta, upptäcktes i Burma respektive Brasilien.
Det är frustrerande att se klockan ”närma sig midnatt”. Vi kommer aldrig hinna beskriva alla arter innan det är för sent.
Att en del arter beskrivs först nu beror på att de är sällsynta. Det gäller inte minst för flera växter, och museets växtsystematiker Ulf Swenson är bekymrad.
– Det är frustrerande att se klockan ”närma sig midnatt”. Vi kommer aldrig hinna beskriva alla arter innan det är för sent. För vår egen överlevnads skull borde vi människor skydda stora arealer natur, säger Ulf Swenson.
Vill du läsa om fler häftiga fynd, exempelvis rundmaskar som parasiterar på invasiva sniglar i Kalifornien? Läs då hela rapporten här.
Hans Hällman