Rödingen i Vättern mår sämre. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna

Stor rapport: Så mår fiskarna i svenska hav och sötvatten

Publicerad

Det ser inte bra ut för gäddbeståndet längst Östersjöns kuster. Det är dessvärre några av slutsatserna i den årliga rapporten ”Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2018”.

Rapporten är framtagen av av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Den ger en översikt av hur våra kommersiellt viktigaste fiskar och skaldjur mår i havet och de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren.

Och föga överraskande visar rapporten att läget är kritiskt på flera håll.

– En av de främsta orsakerna till att många bestånd är i dåligt skick är att fisketrycket historiskt har varit, och i många fall fortfarande är, för högt. Det gäller både svenska och andra länders fiske, och det gäller både yrkes- och fritidsfisket, säger Johanna Mattila som är forskningsledare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Förutom Östersjöns gäddor så nämns bland annat siklöjan i Bottenhavet och Vänern, makrillen i Nordostatlanten och torsken i Östersjön och Kattegatt.

Men inte att glömma: Det lyfts även fram positiva exempel där fiskbestånden faktiskt växer. Till exempel för marulk, gråsej och kummel i Nordsjön, torsk i Nordsjön och Skagerrak, rödspätta i södra Östersjön och Kattegatt och röding i Vättern.

Hela rapporten hittar du här:

Spana in detta för ett gott skratt:

Världens klantigaste sportfiskare