Färnan är relativt aktiv även på vintern. Christian Ottosson vet hur de ska tas. Foto: Privat

Spännande mete i december: Fånga den vintervakna färnan

Publicerad

Lägg inte meteprylarna på hyllan bara för att det är vinter. Det går fortfarande bra att meta flera arter under den kallare årstiden. Christian Ottosson på Swedish Anglers tipsar Fiskejournalens läsare om vägen till kyliga fångster.

Bottenmete efter färna.
Färnan är en art som går att fiska efter året runt med bra resultat. Självklart minskar deras aktivitet men de är ändå mer aktiva under vintern än arter som mört, sarv och sutare.
Ett enkelt paternostertackel med ett päronsänke och en enkelkrok i storlek 4–6 är en bra grund. Sänkets vikt styrs av strömmen, men runt 20 gram brukar fungera bra.

Ett feederspö behövs och en så känslig topp som möjligt för att se de minsta peten på krokbetet, färnan kan vara väldigt petig under vintern. Jag använder oftast skorpan på franskbröd eller en räkbit som krokbete.
Börja leta efter färnorna i djupare partier av ån, i ytterkanten av större bakvatten eller i närheten av buskar, stenar och nedfallna träd i lugnare vatten där de kan få skydd. Ofta samlar färnorna ihop sig under vintern, så får du en från en djuphåla ska du fortsätta fiska där. För med stor sannolikhet kan du få fler därifrån! Ha lite tålamod också, fiska varje plats i 45–60 minuter med några omkast innan du går vidare.

Tack för tipset Christian Ottosson. Ni som vill djupa dykare i metet kan spana in Swedish Anglers hemsida.