Naturlig hjälp. Odlingarnas musslor renar vattnet och binder upp överskottet av näring. Foto: Helene Ek Henning

Sex miljoner kronor ska minska övergödningen av Östersjön

Publicerad Senast uppdaterad

Länsstyrelsen i Östergötland ger sex miljoner kronor i bidrag till nio projekt som ska minska övergödningen av Östersjön. Musselodlingar, lagade avlopp och reduktionsfiske är bara några av de åtgärder som ska bidra till en sundare havsmiljö.

När Länsstyrelsen i Östergötland undersökte vattnet i lokala havsvikar var resultatet skrämmande. Inget kust- eller havsområde uppvisade godtagbar vattenmiljö. Det stora problemet är övergödning, alltså att överskott av näringsämnen förs ut till vattnet. Konsekvenserna blir bland annat att vikar växer igen och att bottnar drabbas av syrebrist.
Länsstyrelsen tar situationen på allvar och finansierar projekten via så kallade LOVA-bidrag.
-Vi ser möjligheten att dela ut LOVA-pengar som ett bra sätt att få igång riktade åtgärder mot övergödningen av Östersjön. LOVA har också väckt intresse och insikt för övergödningsproblematiken bland kommuner och organisationer i länet, säger Maria Åslund, vattenekolog på Länsstyrelsen i Östergötland.

Flera insatser syftar till att minska tillförseln av näringsämnen till omkringliggande vatten. I ett sådant projekt, som beviljats 1.8 miljoner kronor, ska otäta avlopp lagas så att inte näring läcker ut till mark och vatten.

Algsoppa. När näring tillförs ett vattendrag så gynnas växtplankton. Är tillskottet stort kan följden bli algblomning och därefter syrebrist. Foto: Michael Utterström

Andra projekt avser att minska övergödningens effekter. Ett sådant går ut på att odla musslor. Musslor filtrerar vattnet och äter därmed upp de näringsämnen som finns i överskott.

Blåusslor – naturens egna reningsverk! Foto: Mats Emilsson

Även reduktionsfiske ska genomföras på bland annat braxen och mört. Syftet är att fler djurplankton då överlever och att dessa kan äta upp de växtplankton som ökat till följd av övergödningen.

Reduktionsfiske av braxen i sjön Nimmern. Lekfisk fångas med grova nät. Foto: Michael Utterström

Läs mer på Länsstyrelsens sida här och i SVT:s notis här.

Hans Hällman