Sensationellt störfynd i Lysekils hamn
Den stör som i våras flöt omkring i Lysekils hamn har nu artbestämts. DNA-analys från Göteborgs universitet visar att fisken var en europeisk stör, vilket gör fyndet högintressant eftersom arten är extremt ovanlig i våra vatten.
Vi har tidigare skrivit om den 90 centimeter långa stör som så småningom hamnade på Göteborgs naturhistoriska museum. Där tyckte man att den liknade en europeisk stör, men eftersom unga individer är svåra att skilja från den atlantiska stören så skickades prover vidare till Gothenburg Global Biodiversity Centre. Deras DNA-analys har nu bekräftat att fisken mycket riktigt var en europeisk stör.
– Europeisk stör är en extremt sällsynt gäst i våra vatten med endast ett säkerställt tidigare fynd, vid Kummelbank 1990. Atlantisk stör hade en population vid västkusten fram till för omkring hundra år sedan. Den vandrade då upp i Göta älv för att leka, troligen vid Lilla Edet, men arten är numera försvunnen därifrån och klassas som regionalt utdöd, säger Helen Sköld på Havets hus.
Stören var i fint skick när den hittades och hur den hamnat i Lysekil är ännu oklart.
– Det är ett mysterium, men nu vet vi i alla fall vilken art det är. Troligen kommer fisken ursprungligen från ett tyskt utsättningsprojekt under 2008 i floden Elbe, som mynnar i Nordsjön, säger Kennet Lundin på Göteborgs naturhistoriska museum.
Det har även utförts ett tyskt utsättningsprojekt för atlantisk stör, men då i floden Oder som mynnar i södra Östersjön.
”Det vore önskvärt att det gjordes ett liknande utsättningsprojekt i Göta älv, så att vi kunde återfå en spännande fisk som utgör en naturlig del av vår fauna”
– Ett exemplar från det projektet fångades i svenskt vatten i närheten av Bornholm förra året och inlämnades till museet. Troligen kommer vi få se fler av de tyska störarna, av båda arterna. Det vore önskvärt att det gjordes ett liknande utsättningsprojekt i Göta älv, så att vi kunde återfå en spännande fisk som utgör en naturlig del av vår fauna, säger Kennet Lundin och Helen Sköld.
Lär mer här.
Hans Hällman