Jonne Nylunds premiärpass blev ett minne för livet. Läs hela storyn nedan och få massa tips för januarifisket. Foto: Privat

Så jagar Jonne igång de tröga januariborrarna

Publicerad

Januariabborrarna kan vara riktigt tröga, och för många är det en välbehövlig viloperiod då batterierna laddas inför våren. Men Jonne ”Jonka” Nylund vet hur man jagar igång de stora borrarna i kylan – och här nedan bjuder han Fiskejournalens läsare på massor av tips och trick!

Jonne Nylund från Åland är 27 år gammal och fiskar till 90 procent abborre, och då blir det antingen från flytring eller kajak. Han tillhör kategorin sportfiskare som sitter och väntar på att förleksfisket ska dra igång, och han har svårt att stå ut med abstinensen som byggs upp när man lagt spöna på hyllan inför vintern.

Redan efter någon vecka i januari blev väntan för svår – och Jonnes premiärpass blev en historia som han gärna delar med sig av – med några riktigt stora borrar som var upp i flytringen och hälsade på.

Här kommer hans berättelse:

Abborrarna flyttar inte till Thailand över vintern. Ja, så tänkte jag när jag tog flytringen och gav mig ut för att spinnfiska abborre på öppet vatten. Kanske låter lite väl modigt men fiskeabstinensen behövde stillas. Väl ute i skärgården möttes jag av blåis som låg från stranden och några meter utåt, även en frisk vind som fick mig att nästan ångra mitt val av fiskemetod, det vill säga flytring. Men med alla grejer i bilen så fanns det ingen återvändo. Så i med grejerna, ta sig förbi den tunna isen och börja nöta. Jag tänkte följa den plan jag hade och fiska mig igenom metoderna som funkar bäst i svåra kalla förhållande tidigare.

Flytring – kallt ibland men också väldigt smidig.

Väl ute på vattnet plockade jag fram ett urval av beten ur min beteslåda, som visat sig vara bra under tidigare fiske i kalla förhållanden. Visserligen är januari lite extremt, men jag riggade mitt Catalyst jiggspö med betet Curly Lucy och en 7-grams jiggskalle. Började fiska av de gropar jag vet att abborrarna brukar samlas i sent på året i de grundare vikarna.

Efter nån timme visade det sig att detta inte skulle fungera på tröga abborrar, bytte metod till dropshot för att kunna fiska en Lucy Perch mer statiskt över botten. Men inget tecken på aktivitet då heller. Vid detta tillfälle började det kalla vattnet göra sig påmint och jag kände mig nästan besegrad, även den varma soppan i mat-termosen började locka istället för att fiska vidare. I tankarna om att jag varje fall vågat mig ut och fiska några timmar så började jag paddla tillbaka med frusna ben till platsen jag sjösatte och tänkte att nu återstår en ganska lång väntan till nästa fiska pass. Detta hade inte övertygat mig direkt även om jag inte tar ett bom-pass som ett nederlag. Brukar istället försöka skapa mig en teori om varför fisket varit bra eller dåligt och använda det till nästa gång. Precis när jag börjat närma mig land så lägger sig vinden och solen börjar värma mot min jacka. Av tidigare erfarenhet så vet jag att en liten förändring kan göra underverk. Så varför ge sig för tidigt och ångra sig i efterhand?

Så jag börjar rota runt i mina beten och tackel och hittar två nya beten i beteslådan som måste få en chans. Dessa beten (Nightcrawler &Crazy Mudbug) är nya beten som kommer släppas av Esox Gear under säsongen 2020. Nåväl, passligt nog så ligger det en stubbvass med 1–1,5 meters djup i närheten av där jag befann mig med ringen efter att ha rotat runt ett tag. Så jag bestämmer mig för att fiska mitt Catalyst crankbait spö med en Neko riggad Nightcrawler. Till min förvåning så dröjde det inte särskilt länge innan en lite mindre abborre sög upp det extremt långsamtfiskade betet från botten och dagen kändes inte så dum alls längre.

Nu var ju mojon på topp, och metoden verkade fungera. Efter några kast till med lite mer fokus så händer det jag hade hoppats på hela dagen! Ett markant knyck i spöt, något betydligt mycket större hade tagit betet från botten och jag hoppades att det inte var en gädda! Efter ett ordentligt mothugg och ganska tam drillning fick jag se det jag älskar mest – en ryggfena som skär upp genom ytan och i detta fall inte en gädda. Med lite panik i kroppen lyckades jag få fram håven och hon var landad, en abborre på 48 centimeter låg i håven.

Lyckan var total och premiärpasset för året 2020 som först kändes halvjobbigt och jättekallt kunde inte bli bättre! Eller ja, lite bättre kunde det bli, med några abborrar till som plötsligt hade vaknat och var på hugget när en ”neko mask” stod på menyn. 48 centimeter, 45 centimeter och 45 centimeter blev topp-3 för dagen i flytring. Jag kan dock inte uttala mig om vikten på nån av de fantastiska abborrarna. För när man sitter där som en ökenråtta i flytring i ett vatten som lika gärna kunde varit Antarktis och en 48-centimetersborre i knät så spelar ingen roll att batterierna till vågen inte var med. Och det kunde lika väl blivit ett bompass.

/Jonne Nylund, Esox Gear Pro Angler

Här är Jonnes 5 heta tips och metoder för abborrfisket

1) Dropshot, Neko rigg och lättare jiggskallar. Dessa metoder funkar bra för mig i skärgården när vattnet är kallt och abborrarna inte jagar mer än de måste. Fördelar med dessa är att du kan fiska långsamt och statiskt utan sätta sig i gräs och annat som lagt sig på botten.

2) Utnyttja väderförändrigar. Under de kalla tiderna på året är fisket oftast segt, men en liten förändring i vädret kan göra att fisken blir aktiv och väljer att ta ett väl presenterat bete. Det kan räcka med att vinden avtar eller att solen kommer fram för att aktivera abborrarna.

3) Välj beten med mindre aktiv gång. Fiska beten med en lugnare gång. Tail-beten, Creature baits och Neko-maskar. Dessa beten faller abborren i smaken eftersom de inte jagar lika aktivt i det kalla vattnet. Betet behöver inte nödvändigtvis vara jättelitet, bara ha en mindre aktiv gång.

4) Testa fiska flytring eller kajak. När vattnet är klart och kallt så blir vi automatiskt synligare, detta är något jag märkt vid fler tillfällen i fisket. Men med flytring eller kajak kan man minimera trycket, skuggorna och framförallt ljudet i vattnet. Detta innebär att man kan komma närmare och fiska grundare utan att skrämma bort fisken innan du fått första kastet.

5) Njut av ditt fiske och tänk på säkerheten. Sist men absolut inte minst. Kom ihåg att njuta av ditt fiske, inget fiske brukar bli speciellt bra om du inte har en skön mojo. Säkerheten går också före allt. Även om man känner att man vill ut och fiska till varje pris så finns det alltid nära och kära som önskar att man kommer hem

Läs om mer januarifiske i Fiskejournalen:

Landfångade superfiskar från klassiska Saltströmmen