Ett tajt samarbete och fokus på uppgiften gjorde Team Kaos till vinnare av Sommargäddan 2018. Läs intervjun här nedan.

Så här vann Team Kaos Sommargäddan 2018

Publicerad

Charlie Kordes, 28 år och Jimmy Eriksson, 30 år är grabbarna i team Kaos tillika vinnarna av Sommargäddan 2018. Sveriges största tävling för gäddfiskare. Fiskejournalen ringde upp Charlie för lyssna av läget och sno åt sig några heta tips. Vad gjorde er till vinnare av årets upplaga av Sommargäddan?

– Jo, jag skulle tro att det helt enkelt handlar om att jag och Jimmy fiskat tillsammans så pass länge. Vårt långa samarbete gör att vi fiskar effektivt ihop. Sen har vi lagt många timmar på vattnet den här sommaren. Två hela veckor och minst varje helg har vi tillbringat i båten.

Sommargäddan tillåter ju flera fiskemetoder bara man håller sig till artificiella beten. Hur fiskar ni?
– Vi är till 99 procent spinnfiskare. Vi börjar alltid med att försöka knäcka koden för dagen, en av oss fiskar jerk och den andra mjukbeten. Favoritbeten är Wolfcreeks Big bad wolf och MangeBoys mjukbeten Azkikr och Braxen Gen2. I våra vatten fungerar beten med abborränder klart bäst. Vi har under senare tid även haft riktigt bra fiske på röd/glitter. Vi söker fisken på två- till tremeterskurvan som gärna får branta mot djupare vatten.

Vi börjar alltid med att försöka knäcka koden för dagen, en av oss fiskar jerk och den andra mjukbeten.

Hur ser de vatten ut som ni fiskar i och hur många timmar har ni lagt där ungefär?
– Vi fiskar främst i tre stora klarvattensjöar med övergripande stenig botten. Sjöarna håller bra bestånd av abborre, öring och harr. Gäddornas huvudföda består främst av abborre – där av faller betesvalet främst på randiga färgkombinationer. Vi känner våra vatten väl och fiskat där flera veckor om året i fem, sex års tid. Det blir många timmar om man slår ihop allt.

Vilken strategi hade ni inför finaldagarna?
– Planen var ett fiska av de platser där vinden legat på under de senaste dagarna och testa olika miljöer för att snabbt finna de aktuella uppehållsplatserna för gäddan. En av oss fiskade jerk och en av oss stora mjukbeten för att hitta rätt bete för dagen. Vi förstod snabbt att jerkarna föll gäddan i smaken. Sen stämde vädret, magkänslan, ”sniporna” höll sig undan och vi började snabbt fånga stor fisk. Vår plan var att skramla ihop fem meter gädda, men det gick bättre än så och andra dagen fångade vi två stora fiskar som gjorde att vi slutligen vann finalen.

Gäddornas huvudföda består främst av abborre – där av faller betesvalet främst på randiga färgkombinationer.

Har ni några tips på hur man ska göra för att lyckas i tävlingen Sommargäddan?
– Lägg mycket tid på vatten som håller bra med stor fisk. Ha alltid med ett bryne och extra krokar – krokarna ska alltid vara sylvassa. Prova alltid stora mjukbeten på minst 20 centimeter. Det är bättre att satsa på ett stort bete och inte dra någon fisk, än att fega med småbeten. Lägg tiden på fiske och inte på tidkrävande måltider. Vi käkar ofta självuppvärmande mat med hjälp av BaroCOOK, gärna Felix gulaschsoppa som förutom är varm och god innehåller en rejäl ranson ”fiskemojo”.

…Felix gulaschsoppa som förutom är varm och god innehåller en rejäl ranson ”fiskemojo”.

Kommer ni ställa upp i Sommargäddan 2019?
– Tveklöst. Vi får se om vi anmäler oss till Höstborren som går av stapeln snart eller om vi bara ska luta oss tillbaka och njuta av segern.