Abborren gör ett viktigt jobb under ytan. Foto: Anders Lundin

Så är vår älskade abborre en klimathjälte

Publicerat

Abborren bör betraktas som en klimathjälte. Det anser säger Anti Vasemägi, professor vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

Han och några andra forskare har analyserat hela arvsmassan hos abborrar i 32 sjöar för att kunna kartlägga de molekylära mekanismerna bakom arters anpassning till mörka och sura vattenmiljöer. I just de här sjöarna har abborren en nyckelroll som metanreducerare. Den äter stora mängder djurplankton, och när djurplantonen blir färre ökar istället mängden metankonsumerande bakterier. Abborrens diet kan reducera metanemissionerna från en sjö tiofalt. Alltså en klimathjälte, om än i liten skala.

– Med tanke på att abborren är så vanlig och utbredd i miljontals mörka sjöar från Skandinaven till Sibirien, så tycker jag att den bör betraktas som en klimathjälte. Den spelar en väldigt viktig roll i de processer som minskar mängden metan som når atmosfären. Därför är det viktigt att förstå vilka anpassningar som gör att abborren kan trivas i dessa typer av sjöar, säger Anti Vasemägi i ett pressmeddelande från SLU.
Här kan du läsa mer om studien.