Rymningen i Vänern bekräftad: ”Mycket fisk i området”
Länsstyrelsen bekräftar att regnbågar rymt från en landnära anläggning i Vänern. Den tidigare islagda viken ligger öppen och sportfiskare rapporterar om huggvillig fisk.
Vi har tidigare skrivit om en misstänkt rymning av regnbågar i Forshemsviken utanför Ugglebo. Länsstyrelsen kan nu bekräfta att minst en av odlingens kassar har tömts på fisk. Rymningen skedde för ett par veckor sedan men många fiskar finns kvar i viken.
– Det är mycket fisk i området och nu kan man åter fiska efter att isen släppt. Jag var ute i söndags och fick många hugg. Tre fiskar blev det, men jag missade minst tio hugg. Fiskarna högg försiktigt på mina räkor och var därför inte så lätta att kroka. Samtliga fiskar vägde 2,2 kilo och var i fin kondition, rapporterar Ola Johansson.
”Det är mycket fisk i området och nu kan man åter fiska efter att isen släppt”
Olas fiskar har med stor sannolikt kommit från den skadade kassen, eftersom odlaren uppgett att den innehållit fisk i den storleken. Men andra rapporter talar om att betydligt större fiskar fångats.
”Vi har fått andrahandsuppgifter på fisk upp mot åtta kilo”
– Vi har fått andrahandsuppgifter på fisk upp mot åtta kilo, berättar David Solstorm som arbetar med fisketillsyn på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Vi ringer upp Linus Andersson, som är den på Länsstyrelsen som varit mest involverad i ärendet. Han välkomnar sportfiske i området, så länge det sker enligt gällande regler.
– Regnbåge är ingen naturligt förekommande fisk i Vänern. Därför är det önskvärt att rymd fisk plockas upp. Sportfiske får bedrivas i området utan fiskekort, men får inte ske närmare än 100 meter från anläggningen, berättar han.
”Regnbåge är ingen naturligt förekommande fisk i Vänern. Därför är det önskvärt att rymd fisk plockas upp”
Finns det risk för att Vänerns vilda fisk kommer att drabbas negativt?
– Eftersom rymningens omfattning inte är säkerställd är det svårt att förutspå de ekologiska effekterna. Om fisken bär på någon sjukdom kan eventuellt också vild fisk smittas, men det har vi i dagsläget inga indikationer på, säger Linus Andersson.
Jordbruksverket är inkopplad och ska nu utföra en utökad provtagning på anläggningens resterande fiskar.
Vad som orsakat rymningen vet man inte. Odlaren misstänker medveten åverkan och har därför gjort en polisanmälan.
Hans Hällman