Riksdagsledamot vill ha fiskvägar
Om vattenkraftindustrin inte vill bygga fiskvägar och dessutom vill bygga ut våra nationalälvar så löper den en uppenbar risk att få stämpeln att inte ta sitt miljöansvar. Den varningen utfärdar nu riksdagsledamot Nina Lundström (fp).
Nina Lundström är uppvuxen i Norrbotten och hon har sett vad kraftindustrin ställer till med och hur den samtidigt marknadsför sig som miljövänlig. Det senaste exemplet i raden av “miljövänliga” projekt är Lappland Kraftverk som vill reglera Piteälven, en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar, genom att föra över vatten via en tunnel till ett norskt vattenkraftverk. Projektledaren för Lappland Kraftverk hävdade nyligen i en tv-intervju att det är fullt möjligt att gå förbi nationalälvsskyddet eftersom projektet inte kommer att påverka miljön negativt och dessutom har samernas fulla stöd. Inget av dessa påståenden har dock visat sig stämma.
I ett brev till Lena Ek ställer nu riksdagsledamot Nina Lundström frågan: “Vilka åtgärder avser närings- och engergiministern vidta för att skydda Piteälv från det hot som kraftverksprojektet innebär?”
Nina Lundström är inte ensam om att undra – hittills har över 8000 personer deltagit i en brevkampanj för att få svar på hur regeringen ställer sig till kraftverksplanerna.
I väntan på svar, säger Nina Lundström till Fiskejournalen att det knappast är bra för en industri att få stämpeln på sig att inte ta sitt miljöansvar, en risk som är uppenbar när man försöker bygga ut en nationalälv – dessutom med oriktiga argument.
– Alla som säljer en produkt borde tänka på att vi konsumenter faktiskt kan välja bort de företag som inte sköter sig.
Nina Lundström tror att det finns för få incitament för att vattenkraftsindustrin självmant ska ta tag i problem som till exempel avsaknad av fiskvägar eller vilseledande marknadsföring.
– Om det krävs tuffare lagstiftning, omprövning av vattendomar eller mer resurser till myndigheterna är svårt att säga, men jag är beredd att jobba för åtgärder som kan bidra till en förbättring.
Här hittar du Fiskejournalens brevkampanj om du själv vill skicka ett brev.
Den 4 oktober hålls en öppen utfrågning i riksdagshuset, som handlar om vattenkraft och biologisk mångfald i rinnande vatten. Kanske får vi svar på några frågor då. Fiskejournalen kommer givetvis att delta och rapportera.
Martin Falklind