Regnbågar tycks ha rymt från en odling utanför Götene, mellan Forshem och Österäng. Fiskarna uppges vara huggvilliga och i god kondition. Foto: Ola Johansson

Regnbågar på rymmen i Vänern

Publisert Sist oppdatert

Runt odlingskassar utanför Götene rapporteras det nu om välväxta regnbågar i full frihet. Vad som orsakat en eventuell rymning är oklart, men lokala sportfiskare vallfärdar till området i hopp om att kroka en storfisk.

I Vänern odlas regnbåge på flera håll och rymningar sker med jämna mellanrum. Vintertid kan isen skada kassarnas nät vilket ger fisken fri passage till den stora sjön. De ekologiska effekterna brukar begränsas av att regnbågen har svårt att föröka sig i Vänerns kalla vatten, men vid stora rymningar kan man inte bortse från risken att rymningsfisk konkurrerar med sjöns naturliga bestånd av bland annat lax och öring. Dessutom finns det risk att odlad fisk kan vara smittbärare av sjukdomar. Vad som skett i regnbågsodlingen utanför Götene är i dagsläget oklart. Men sportfiskare har rapporterat om god fångst av stor regnbåge i närheten av de kassar som vintertid flyttats in på grunt vatten nära land.
– Jag missade just ett hugg, men annars har det vart ganska segt i dag. Vinden har vänt och det kalla väderomslaget har nog påverkat fisken. Men tidigare har det nappat bra. De senaste dagarna har det fångats flera fiskar här i vikter upp emot 6-7 kilo, berättar Ola Johansson som är en erfaren trollingfiskare från trakten.

De senaste dagarna har det fångats flera fiskar här i vikter upp emot 6-7 kilo

Han berättar att det även tidigare skett stora rymningar av regnbåge i området och att fisken vanligtvis håller sig i närheten av kassarna under lång tid. – Det är ju runt kassarna det finns mat så fisken har väl ingen anledning att söka sig vidare. Jag minns en gång att en kasse tömdes på regnbågar några kilometer utanför Hällekis hamn. Det tog över tre månader innan fisken hittade in hamnen. Men när den väl gjorde det så hade vi fantastiskt fiske i flera dagar, berättar Ola.

Vi ringer upp Västra Götalands länsfiskekonsulent David Solstorm som just nu undersöker vad som kan ha skett vid odlingarna.
– Jag kan inte bekräfta någonting än eftersom vi precis kommit ut och ännu inte sett någon fisk. Men om det rymt fisk så får sportfiskare gärna komma hit och fånga dem. De ska bara komma ihåg att man inte får fiska närmare än 100 meter från odlingarna, hälsar han.

Hans Hällman