Räddar döda ekosystem världen?
Tekniska verken, av Linköpings kommun helägt energibolag, hävdar att deras småskaliga vattenkraft är viktig för att hejda klimatförändringarna. Nu vill man visa Vattenmyndigheten hur bra det är med småskalig vattenkraft.
Samtidigt som Tekniska verken bjuder in myndigheter och organisationer för att visa på småskalig vattenkrafts förträfflighet, ser vi hur hela sjöar och åar ödeläggs av för att producera extrem små mängder energi. Kalmar läns största sjö Yxern är ett tragiskt exempel. Sjön är totalt sönderreglerad, gäddlek förstörs och lommen hotas. Detta gör man för att tolv småskaliga vattenkraftverk nedströms ska få drivas när ägarna bedömer att priserna är som bäst på Nord Pool Spot.
– Ja, eftersom inget av dessa små kraftverk används för att reglera elnätet för olika konsumtion och produktion, finns bara den förklaringen kvar, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna och fortsätter:
– Det blir ju extra pinsamt när den totala produktionen från dessa tolv vandringshinder motsvarar två moderna vindkraftverk.
Småskaligt – ej reglerkraft
Enligt Älvräddarna och Borg, är reglering av elnätet är en viktig egenskap hos de 208 storskaliga vattenkraftverk vi har i Sverige idag. De 1700 minsta kraftverken används inte till detta – och därför är de inte lika viktiga för svensk elproduktion, framförallt inte om man jämför den lilla energimängden som produceras med den skada de orsakar med vandringshinder, totalt ändrade flödesmönster och minskad bottenfauna.
Klas Gustavsson är Tekniska verkens vice vd och svarar såhär när vi konfronterar honom med Älvräddarnas utspel.
– När det gäller Christer Borgs resonemang kring reglerbarhet så pågår inom EU framtagande av regelverk för hur reglerbarheten i elsystemet ska kunna ökas. Syftet är att möjliggöra en övergång från elproduktion med fossila bränslen till förnyelsebar elproduktion. Eftersom denna elproduktion är småskalig och väderberoende skapar den nya utmaningar för reglering av elsystemet. Här handlar det bl.a. om hur man kan styra ned konsumtion från t.ex. kylar och frysar i hemmen. I detta sammanhang har även den småskaliga en viktig roll för att möjliggöra ett elsystem med lägre klimatutsläpp. De första delarna i Eus nya regelverk kommer att presenteras till sommaren.
Borg menar dock att Tekniska verken och Gustavsson huserar i en gråzon i sitt resonemang.
– Klas Gustafsson glider på sanningen som alla andra i branschen. Först i deras utskick nämns att vattenkraften är ”reglerbar”, sedan pratar han om Tekniska Verkens småskaliga kraftverk i samma kontext, men ”glömmer” att säga att dessa små bastarder aldrig används att reglera med, avslutar Christer upprört.
Läs tidigare notiser om Tekniska verken och vattenkraften.
Morgan Fihn