Protest mot oljeborrning i känslig havsmiljö

Publicerad Senast uppdaterad

Den ryska kustbevakningen bordade Greenpeace skepp Arctic Sunrise, efter att organisationen tidigt i morse genomfört en fredlig protest mot oljeborrning i ryska Arktis.. Detta skriver man i ett pressmeddelande.
Den ryska regeringen nekade miljöorganisationen Greenpeace tillstånd för isbrytaren Arctic Sunrise att åka in i Nordostpassagen och Karahavet för att granska och protestera mot arktisk oljeborrning. Enligt Greenpeace är avvisningen ett tydligt försök av den ryska regeringen att kväva kritiken mot oljeindustrin och strider dessutom mot internationell rätt, inklusive rätten till fri sjöfart. Tidigt på lördagsmorgonen åkte Greenpeace ändå in i Nordostpassagen och idag bordade fyra medlemmar av den ryska kustbevakningen Greenpeace skepp, i strid mot FN:s havsrättskonvention.
– Vi är här på uppdrag av tre och en halv miljon människor som vill avslöja sanningen bakom den oansvariga oljeborrningen i Arktis. Vår protest är helt fredlig och har hög säkerhet, medan oljeprospekteringen utgör ett stort hot mot djurlivet och den känsliga arktiska miljön. Ändå försöker de ryska myndigheterna hindra oss från att agera, säger Therese Jacobson, Arktisexpert på Greenpeace.
Kustbevakningens bordning skedde efter att Greenpeace genomfört en protest mot oljeprospekteringsfartyget Geolog Dmitry Nalivkin. Fartyget anlitas av ryska statsägda Rosneft samt amerikanska oljejätten ExxonMobil, i ett projekt där företagen ingått ett samarbete för att borra efter olja i ryska Arktis. Den ryska kustbevakningen har nu skapat en 4 sjömil stor ”förbjuden zon” runt Geolog Dmitry Nalivkin, vilket hindrar aktivisterna från att komma nära fartyget.
– Vi är i Karahavet för att avslöja vad Rosneft, ExxonMobil och de ryska myndigheterna vill dölja från internationell granskning. I detta mycket vackra men avlägsna område är oberoende observatörer helt frånvarande
Efter bordningen av Arctic Sunrise upprepade den ryska kustbevakningen sitt påstående att Greenpeaceskeppet åkt in i Nordostpassagen olagligt – ett påstående att Greenpeace bestrider.
Läs mer här.
Morgan Fihn