Polisen – i havsöringens tjänst

Publicerad Senast uppdaterad

Länsstyrelsen i Norrbotten och polisen påbörjar ett samarbete kring fisketillsynen i älvarna. Syftet är att kontrollera att fiskeregler som kommit till för att skydda den hotade havsöringen följs. Insatserna kommer att koncentreras till nedre delarna av länets älvar.
Under våren sker av tradition ett riktat sportfiske efter havsöring i älvarnas nedre delar. I de älvar som har vilda havsöringsbestånd finns sedan 2013 skärpta fiskeregler som syftar till att skydda den vandrande havsöringen men som tillåter ett visst fångstuttag av stationär öring som stannar i älven i hela sitt liv. Det finns emellertid tydliga tecken på att fisket trots detta riktas efter havsöringen och nu ska vi intensifiera kontrollen av detta fiske.
– I och med att vi samarbetar med polisen får vi tillgång till deras kunskap och lokalkännedom vilket gör oss effektivare. Att polisbilar och uniformerad polis inger respekt och visar på allvaret i frågan är dessutom en fördel, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.

Öringen skyddas under hela livscykeln
De skärpta fiskereglerna i älvarna har kommit till för att skydda havsöringen under hela dess livscykel. Ett prioriterat område är Piteälvens nedre delar men också Kalixälven och andra älvar kan komma i fråga för den ökade kontrollen.
– Regeln om förbud för nätfiske på grundare vatten än tre meter vid kusten gäller precis som vanligt och vår tillsyn där är lika omfattande som tidigare år. Nu när vi fått verksamma regler även i älvarna så ska vi öka tillsynen där, säger Dan Blomkvist.
De tidigare utförda åtgärderna för att skydda havsöringen har hittills gett goda resultat och uppvandringen av öring i exempelvis Piteälven har ökat kraftigt de senaste 10 åren. Vissa fiskare upplever därför att det är jämförelsevis gott om öring nu och kan därför ha svårt att förstå och acceptera de skärpta reglerna. På länsstyrelsen är man emellertid angelägen om att framhålla att man bara är i början på arbetet med att återfå havsöringsbestånden.
– Vi har sett en stor ökning i uppvandringen i vissa vattendrag men det har skett från mycket låga nivåer och det är fortfarande länge innan vi kan säga att vi har fiskbara bestånd. Man måste komma ihåg att en död öring är en död öring oavsett om den fångats på nät vid kusten eller på spö i älven, säger Dan Blomkvist.

Bakgrund
Bottenvikens stammar av havsöring är i dåligt skick. Det internationella havsforskningsrådet (ICES) har i sina utvärderingar bedömt att stammarna är utrotningshotade. En stor del av de fiskevårdsåtgärder som görs i Norrbotten görs därför med syfte att gynna havsöringen.
Öringsfiske med nät på våren har varit förbjudet sedan lång tid vid kusten. Eftersom det samtidigt varit tillåtet att fiska med nät efter andra fiskarter blev regleringarna ineffektiva och många öringar fångades som bifångst vid annat fiske. Det var också möjligt att fiska riktat efter havsöring eftersom fisketillsynen inte kunde att bevisa att det var öring som var målet för fisket.
Under vår och höst uppehåller sig öringen i huvudsak på grunt vatten och är då extra lätt att fånga med nät. År 2006 beslutade därför Fiskeriverket om förbud för fiske med nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten (1 oktober – 31 december). För att ytterligare förbättra regelverket och skydda havsöringen under hela dess livscykel beslutade Havs- och vattenmyndigheten 2013 om skärpta regler i de norrbottniska älvarna.

De nya reglerna innebär följande:
– Endast en öring i storleksintervallet 30 – 45 cm är tillåtet att fånga och avliva per fiskande och dag.
Regeln är utformad för att skydda uppväxande öringsungar och stora lekmogna havsöringar samtidigt som det medger ett visst fiske efter stationär öring som lever hela sitt liv i älven.
För gränsälven (Torne- Muonio- och Könkämä älvar) bestäms reglerna gemensamt mellan Sverige och Finland. Här gäller numera totalt fiskeförbud på öring.