Oroväckande få laxyngel i Vindelälven
Laxen i flera av Västerbottens älvar tycks återhämta sig. Utvecklingen i Vindelälven är ett undantag, och Länsstyrelsen rapporterar om en dramatisk minskning av laxyngel.
I höstas utfördes elfisken i flera av Västerbottens laxälvar. I Åbyälven, Byskeälven och Lögdeälven kunde en ökning av laxyngel konstateras. Den positiva trenden beror sannolikt på förändrade fiskeregler i havet, fiskevårdsåtgärder och restaureringar i älvarna samt låg yngeldödlighet i laxsjukdomen M74. I Vindelälven ser situationen sämre ut och Länsstyrelsen rapporterar om exceptionellt lite yngel under 2016. Under rekordåret 2014 beräknades tätheten av yngel till nästan 40 yngel per hundra kvadratmeter, men i fjol var tätheten bara 1 yngel per hundra kvadratmeter. Resultatet är överraskande lågt och det sämsta på 20 år. – Utvecklingen i Vindelälven är ytterst anmärkningsvärd. Prognosen för 2016 visade att det skulle bli ett dåligt år, men resultatet är långt sämre än vad prognoserna visade, säger Stefan Larsson, laxälvsförvaltare på Länsstyrelsen i Västerbotten.
Utvecklingen i Vindelälven är ytterst anmärkningsvärd. Prognosen för 2016 visade att det skulle bli ett dåligt år, men resultatet är långt sämre än vad prognoserna visade
Den kraftiga nedgången kan delvis bero på att andelen honor bland lekfisk var ovanligt låg 2015. En annan tänkbar orsak kan vara att vild lax drabbats av sjukdomen M74. Sannolikt samverkar flera faktorer, och forskare förvånas över att endast Vindelälvens laxar har drabbats. – Det är märkligt att vi endast ser så oroväckande resultat i Vindelälven och inte i andra älvar. Flera av de tänkbara negativa faktorerna är sådana som borde visat sig även på andra håll, menar Johan Dannewitz och Stefan Palm, laxforskare på Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU Aqua.
Läs mer om situationen i Vindelälven här.
Lyssna på inslag från SR här.
Hans Hällman