Trots att ålen är starkt hotad bedrivs det både lagligt och olagligt fiske längs kusten. Hittills har Kustbevakningen och Havs- och vattenmyndigheten beslagtagit över 150 olagliga ryssjor bara i Blekinge. Foto: Kustbevakningen

Omfattande tjuvfiske på ål

Publicerad

Landets ålar har det inte lätt. Förutom risken att malas ner av kraftverkens turbiner eller ätas av fåglar kan de fiskas lovligt på vägen mot lek. Fisket kräver licens, men SVT avslöjar nu att det också förekommer ett omfattande tjuvfiske, efter att mängder av ryssjor beslagtagits i Blekinge.

I år har Havs- och vattenmyndigheten redan plockat upp fler olovliga ryssjor längs Blekingekusten än under hela förra året. Hittills har över 100 ryssjor tagits omhand, vilket kan jämföras med 80 stycken från i fjol.

– Det pågår ett omfattande tjuvfiske efter ål, beviset för det är ju redskapen vi tar upp, säger Björn Stührenberg från Havs- och vattenmyndigheten, till SVT.

Han tror att tjuvfisket kan ha flera orsaker. En är att priset på ål är högt, en annan att det kan anses vara en hävdvunnen rätt att fiska ål om familjen gjort det tidigare. Men han menar också att många bär på uppfattningen att det finns gott om ål.

Det gör det inte! Den europeiska ålen tillhör ett och samma bestånd och är akut hotad. Internationella havsforskningsrådet ICES:s rapporter visar inga tecken på återhämtning av ålbeståndet och anser att all mänsklig påverkan på produktion och lekflykt hos ål ska minskas dramatiskt.

Du missade väl inte gårdagens notis om hur ålyngel offras i vatten som är starkt hämmade av vattenkraft? I så fall kan den läsas här.

Lyssna på SVT:s inslag om tjuvfiske i Blekinge här.

Hans Hällman