Nya regler för gösfisket i Byälven
Förlängd fredningstid, maximimått och begränsat antal fiskeplatser är några av de regeländringar som ska stärka den lekvandrande gösen från Vänern. Nyligen hölls ett informationsmöte i Säffle och de nya reglerna föll deltagarna i smaken.
När gösen lekvandrar i rinnande vatten kan den på vissa platser stå väldigt tätt. Så är fallet i centrala Säffle och olovligt fiske har varit ett omfattande problem.
– När vi utvärderade fisket 2015 insåg vi att regeländringar var nödvändiga för att skydda beståndet. Nu har vi hittat en modell som vi tror på. Den innebär bland annat ett totalt fiskestopp i de två fiskezonerna närmast centrum fram till första lördagen i juli, berättar Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland.
Då kommer 20 fiskeplatser kunna bokas i Zon 1, vilken är den mest fiskrika sträckan. Endast en fiskare per dag får fiska på respektive plats och högst ett handredskap får användas. Max två gösar får tas upp per person och dessa måste vara mellan 45-65 centimeter.
”Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet”
– Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet. Jag har hört kritik mot införande av maximimått med motiveringen att dessa stora fiskar ändå är så ovanliga. Men det är ju just därför de måste skyddas, förklarar Jonas.
I de två övriga zonerna saknas en begränsning i antal fiskare. I övrigt gäller till stor del samma regler som i Zon 1. I Zon 3 är det Säffle Sportfiskeförening som ansvarar för hur reglerna utformas och efterlevs, och där kommer även båtfiske att tillåtas.
Mötets deltagare tyckte överlag att reglerna var bra och att det finns ett behov av striktare regler. Länsstyrelsen ska nu följa resultatet noga och utvärdering görs i slutet av året. Blir utfallet positivt är förhoppningen att de nya reglerna kan implementeras också i närliggande vattensystem.
– Det vore förstås önskvärt om vi har liknande regler på hela sträckan mellan Säffle och Arvika. Det skulle göra sportfisket enklare och dessutom gynnsamt för gösbeståndet, avslutar Jonas.
Här kan du läsa mer om vilka regler som numera gäller i Byälven.
Här kan du se kartor över de tre zonerna i centrala Säffle.
Hans Hällman