Norsk fiskindustri går emot WWF:s Fiskguide
Så fort WWF:s Fiskguide 2016 hade släppts blev det diskussioner. Den organisation som värnar norsk fiskexport var snabbt ute med dementier angående torsken från Barents hav.
WWFs fiskguide får allt större betydelse och krockar ibland med kommersiella intressen. Norges sjömatsråd är en lobbyorganisation som jobbar för att värna norsk fiskeexport. När det i WWFs guide stod att torsken från Barents hade hade visat en nedgång, och därför gick från grönt ljus till gult ljus, var Sjömatsrådet snabbt ute och meddelade att detta var fel.
En sak vet vi och det är att det är sällan fisken som har ett övertag när det gäller att föra fram sin åsikt.
– Det totala torskbeståndet och lekbeståndet har varit på rekordhög nivå. Att en period med mycket stort bestånd följs av en nedgång är i sammanhanget helt naturligt. Det skulle ske även utan fiske. Vår bedömning är att fisketrycket är optimalt givet beståndet, säger Knut Korsbrekke, forskare på Havforskningsinstituttet.
Vad som är rätt eller fel när det gäller fisk är svårt att bedöma för konsumenten. När uppgifterna krockar, kan man dock fundera över vem som tjänar på att det är på ena eller andra sättet. Och vem har mest pengar att marknadsföra sin åsikt?
En sak vet vi och det är att det är sällan fisken som har ett övertag när det gäller att föra fram sin åsikt.
Oavsett hur exakt WWF.s fiskeguide är, gör den uppenbarligen nytta eftersom diskussionen om fiskförvaltning och fisk som resurs kommer i fokus.