Norge ville snabbt fånga sin kvot av de blåfenade tonfiskar som lever i östra Atlanten. Men det blev inte det klipp de hade hoppats. Foto: Tom Puchner/CC-NC-ND-2.0

Norsk blåfenad tonfisk på rea

Publicerad

När de numera välkända stimmen av blåfenad tonfisk anlände till Norge för ett tag sedan, slog ryggmärgsreflexen till hos norska fiskare. Fiskarna måste fångas – och alla fiskar skulle upp. Resultatet blev ett ekonomiskt fiasko.
De senaste veckorna har det inkommit såväl sensationella som glädjande rapporter om att tonfisk är tillbaka i Skagerack. Anledningen till att vi åter fått besök av den blåfenade tonfisken, är att det östra Atlantiska beståndet inte länge är utrotningshotat. — Från och med 2008 har man helt enkelt fått ordning på förvaltningen av beståndet som leker i Medelhavet och näringsvandrar upp till våra breddgrader. Uttaget är numera hållbart och populationen har kunnat återhämta sig i den utsträckning att vi nu ser stim uppe hos oss, berättar Massimiliano Cardinale, filosofie doktor i marin ekologi på SLU.

När ett stort stim anlände Norge, såg yrkesfiskarna miljonerna fladdra framför ögonen.

Medan det i Sverige och Danmark fortfarande är förbjudet att fiska på den blåfenade tonfisken – både som yrkesfiskare och sportfiskare – har man i Norge en kvot på 39,5 ton. När ett stort stim anlände Norge, såg plötsligt yrkesfiskarna miljonerna hägra framför ögonen. En enda stor blåfenad tonfisk gick så sent som 2013 för 2,5 miljoner kronor.
En fiskebåt gav sig snabbt ut och tog hela 190 tonfiskarna ett enda notdrag. Men den som gapar över mycket…
Eftersom marknaden inte var ordentligt rekognoscerad och de inte hade upparbetade kanaler till Japan och andra länder som är beredda att betala ett högt pris, fick de bara 81 kronor kilot för de dyrbara fiskarna. Och nu har Norge förbrukat större delen av sin kvot.

De fick bara 81 kronor kilot för de dyrbara fiskarna.

– Hade Norge tänkt efter före och inte varit så heta på gröten, hade de exempelvis kunnat använt kvoten till en mer lönsam sportfisketurism. Med utbildade och licensierade skeppare som vet hur fisken ska hanteras skulle en del tonfisk kunna märkas och återutsättas i samarbete med forskare. Vidare skulle vissa fiskar kunna skördas och säljas till exklusiva restauranger. Rätt skött skulle verksamheten kunna inbringa mångfalt mer pengar och skapa mångfalt fler arbetstillfällen, samtidigt som folk får njuta av hållbart fiskad tonfisk, både på tallriken och med spö säger Martin Falklind chefredaktör på Fiskejournalen.
– Om Sverige är riktigt smarta nu, så ansöker vi om en liten kvot och gör precis så. Att effektivt och hållbart nyttja en resurs gynnar både samhället och artens fortlevnad.

slut