Det finns mycket för Älvräddarna att ta tag i. Här en av torrfårorna i Ångermanälven. Foto: Älvräddarna

Nödropet från Rossön: Offra inte Ångermanälven

Publicerad

Reaktionerna kring den nationella planen för vattenkraften i Ångermanälven låter inte vänta på sig. Somliga beskriver den som en blåsning, och nu kommer exempelvis ett nödrop från folk kring Rossön, som vädjar till myndigheterna att inte lämna dem tomhänta.

Fiskejournalen skrev tidigare i höstas om situationen längs Ångermanälven, där det tvärtemot förhoppningarna kan bli väldigt få insatser för vattenmiljön och fisket när den nationella planen för vattenkraften träder i kraft. Det kan du läsa om här!

Nu skriver två fiskevårdsområden kring byn Rossön i nordvästra delen av Ångermanland en vädjan till politiker och myndigheter att genomföra åtgärderna som de hoppats på.

”Vi som arbetat med fiske och fisketurism i bygden sedan 90-talet har sett en ökande tillströmning av främst utländska besökare. Fisketuristerna ger direkta och indirekta arbetstillfällen, de handlar mat i vår matbutik, fiskegrejer mm i sportaffären och järnhandeln. En viktig andel för dessa butikers överlevnad. Till detta ska läggas skatteinkomster”, skriver Rolf Karlsson och Steinar Mårtensson i Rossöns FVOF och Rörströmsälvens FVOF.

De frågar sig hur detta nu påverkas av kommande omprövningar av vattenkraften? De tidigare forsarna är i dag till stora delar torrlagda eller överdämda. Strömlevande arter som öring och harr har minskat och fiskarnas möjlighet att vandra som tidigare har försvunnit, framkommer det i skrivelsen,

”Att avstå från miljöåtgärder i våra älvar till förmån för elproduktion som tex används inom industri eller annat som medför utsläpp av koldioxid kan varken anses bra för lokal miljö eller klimatet. Vi hoppas mot denna bakgrund att kommande omprövningar av vattenkraften resulterar i att Rossön och miljön i kringliggande vattendrag får bättre möjligheter till långsiktig utveckling och överlevnad”.

De anser det vara politikernas ansvar att hitta en rättvis fördelning i Sverige, mellan stad och land. De påtalar också situationen att vattenkraftens vinster oftast hamnar någon helt annanstans än i den lokala miljön.

Läs även om detta:

Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”