Mycket torsk – och ingen alls
Forskarna rapporterar om att det just nu finns ett rekordhögt bestånd av torsk i Barents hav, norr om Norge. I vårt hemmahav Kattegatt är torskbeståndet mycket svagt och i Bohusläns fjordar betraktas torsken som utrotad.
Det tycks som om uppvärmningen av jorden har en positiv effekt på flera av fiskbestånden i Barents hav. Inte sedan mitten av 1900-talet har tillgången på torsk varit så god som i dag.
– Vi har haft en stor temperaturstigning i Barents hav och det leder till att det är stor produktion av biomassa, biologiska organismer, plankton, krill och räkor, och en massa andra djur som torsken gillar att äta, säger Knut Sunnanå på Havsforskningsintituttet i Tromsö till Sveriges Radio.
Sportfisket efter torsk i Nordnorge är också i världsklass och vårens fiske efter lekvandrande torsk, så kallad skrei, var det bästa i mannaminne.
Här hemma ser det betydligt dystrare ut. Även om torsken i Östersjön visar tecken på att komma tillbaka och torskbeståndet i Öresund tycks förhållandevis gott har människan genom överfiske lyckats utrota den tidigare så vanliga kusttorsken i Bohuslän.
Anders Nicander