Miljoner skäl att vara nöjd för laxkämpen Mikael Frödin
Artifishal – den uppmärksammade filmen om odlingsindustrin, har tagit världen med storm. Svenske laxprofilen Mikael Frödin medverkar i filmen, och nu läggs den snart ut för allmänheten.
– Mer än 1,5 miljoner människor har redan sett trailern på Youtube, och vi räknar med att 10-tals miljoner kommer att se själva filmen när vi streamar den, säger Mikael Frödin till Fiskejournalen.
Det blev böter och inte fängelse som straff för Mikael Frödin, för sitt brott när han gick över avspärrningarna av en norsk laxodling i samband med inspelningen av Artifishal.
Sedan dess har han rest världen runt och påtalat laxproblemen och slagits för den vilda laxen – samt att föreläsa om filmen och händelserna kring den. Premiären skedde i Reykjavik, med motiveringen att odlingsnäringen nu vill exploatera även de isländska ekosystemen. De som väntat på fler visningar i Sverige bör göra sig redo. Bio Rio i Stockholm har nämligen fått en visning till av Artifishal 21 oktober, och gissningsvis lär biljetterna tingas fort.
Frågan är då om något skett i själva sakfrågan, alltså kring laxindustrin, sedan Artifishal släppts, och där även rättegången mot Mikael Frödin fick stor uppmärksamhet?
– Det har varit två väldigt intensiva år, men det har varit framgångsrikt och lett till konkreta resultat, säger Mikael Frödin.
Kan du ge några exempel?
– Allmänheten har börjat ifrågasätta den odlade laxen ur flera perspektiv, och även lokalpolitiker i flera norska fylken har börjat ifrågasätta näringen. Beskedet att Danmarks regering inte vill ha fler laxodlingar i öppna kassar betyder väldigt mycket, och ett annat exempel är när Åre kommun tog beslutet att sluta servera odlad lax till skolor och förskolor. Flera andra svenska kommuner har även de den odlade laxen uppe på agendan.
Mikael berättar att han för diskussioner med kockar och restauranger om att hitta andra råvaror än odlad lax. Företrädare för restaurangnäringen i Argentina och på Island har redan visat vägen, där de gör uppror mot planerade etableringar av laxodlingar i landet.
Själv ska Mikael Frödin bland annat till universitetet i Cambridge inom kort för att upplysa studenter kring den i hans ögon smutsiga och miljövidriga laxindustrin. Och han hoppas att rörelsen växer när Artifishal börjar streamas senare i höst.
– När filmen släpps kommer det också att vara events i olika delar av världen, säger Mikael Frödin och uppmuntrar folk att besöka hans hemsida frodinflies.com, där det finns mer information om Artifishal och även en webshop där du kan köpa kepsar T-shirts och annat till förmån för kampen.
Läs om kampen för att skydda haven: