– Med mer lax i våra älvar skapar vi en levande landsbygd, sade H. M. Konungen Carl XVI Gustaf.

Mera lax ger fler jobb på landsbygden

Publicerad Senast uppdaterad

Mer lax i våra älvar betyder ökad tillväxt på den svenska landsbygden. Det framkom idag vid seminariet ”Laxfiskets potential för tillväxt i Sverige” där såväl H.M. Konungen Carl XVI Gustaf som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht höll tal. Sveaskog, landets största vattenägare, var arrangör.

I ett internationellt perspektiv har Sverige möjligheter att skapa stora värden inom besöksnäringen genom att bygga upp laxbestånden. Sverige har en utbyggd infrastruktur, stora vildmarksområden och mil efter mil av vackra laxälvar. H.M. Konungen höll vid seminariet ett tal där han belyste att målet måste vara livskraftiga fiskbestånd.
– Detta är förutsättningen för både ett attraktivt sportfiske, en lönsam och hållbar sportfisketurism samt något som även kan ge utrymme för ett hållbart småskaligt yrkesfiske. Med mer lax i våra älvar skapar vi en levande landsbygd, sade H. M. Konungen Carl XVI Gustaf.
Laxen är beroende av havet för sin uppväxt och älvarna för sin lek. Det innebär att vi behöver restaurera laxens vandringsvägar och lekområden för att säkra laxbeståndet. En annan förutsättning är att skapa regler och kvoter kring fisket som möjliggör för bestånden att växa till sig och förbli starka.
– Ingen ska behöva känna sig förbigången när det gäller hur vi ska förvalta våra laxresurser. Det handlar även om miljöanpassad vattenkraft, restaurering av älvar och att få till ett beståndsanpassat fiske Det gäller såväl sportfiske som yrkesfiske – i både älvar och längs kusten, sade Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S).
– En lax som når älven skapar ett större värde än en lax som fångas ute i Östersjön. Vi ser att vi kan få fart på Sverige som sportfiskenation utifrån en turismaspekt om tillgången till lax i älvarna ökar. Det skapar tillväxt runt älvarna, sade Per-Olof Wedin, vd på Sveaskog.

Tidningen Sydöstran har intervjuar H M Konungen Carl XVI Gustaf och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht. Du kan se filmerna via de här länkarna.