Niklas och hans fantastiska sommargädda. Foto: Niklas Södelind

Megagädda för Niklas Söderlind

Publicerat Senast uppdaterad

Niklas Söderlind ville gärna tampas med en riktigt stor sommargädda innan guidningen i Nordnorge tog vid. Den önskan infriades med råge. Under ett trollingpass på en spegelblank sjö attackerades hans gäddfärgade Westins Jätte brutalt i ytan. En gastkramande kamp tog vid och till slut kunde han lyfta upp en ryggbred madam på hela 125 centimeter.

Mycket vill ha mer, heter det ju, och trots att Niklas inledde året i stor stil – bland annat med en fjortonplussare som fångades vid två tillfällen – ville han kröna sommarsäsongen med en riktig storgädda. Och hoppet växte när han gav sig ut på en lovande sjö som han inte fiskat i så mycket. Ytan låg blank och krusades endast av ett svagt regn.

”Fisken visar sig snabbt i ytan och vi ser direkt att den väger en bra bit över tio kilo”

– När vi satt i båten sa jag till min kompis att ”nu skulle det sitta fint med ett längd-pb innan jag åker till Norge”. Kort därefter kommer ett brutalt hugg på en gräddfärgad Westins Jätte. Fisken visar sig snabbt i ytan och vi ser direkt att den väger en bra bit över tio kilo, berättar Niklas.

Snart märker han att gäddan inte bara är stor – den är också urstark.

”Då ser vi att fisken är ryggbred hela vägen ner till stjärtspolen – och dessutom riktigt lång!”

– Den bjuder på långa rusningar och jag måste sätta stenhård press. Men till slut lyckas jag få in den till båten och min kompis hjälper till med håvningen. Då ser vi att fisken är ryggbred hela vägen ner till stjärtspolen – och dessutom riktigt lång!

Storgäddan med en klassiker i mungipan. Foto: Niklas Söderlind

Mätstickan visade 125 centimeter och vågen stannade på 13,66 kilo, efter att håvens vikt dragits bort.

– Det här var min längsta gädda hittills och jag undrar vad den vägde som romstinn. Den var hur som helst ett perfekt avslut på den svenska sommarsäsongen, berättar Niklas på telefon från Nordic Sea Anglings camp i Risøysundet, där han nu guidar upp betydligt saltare arter.

Hans Hällman