Mästarens tips inför säsongen – så blir du en bättre tävlingsfiskare
Det är tufft och kul i toppen – och framför allt gäller det att ha en vass plan. Det konstaterar Emil Ståhl, som har etablerat sig som en respekterad tävlingsfiskare. Förra året nådde han fantastiska framgångar, och Fiskejournalen ber honom att dela med sig av sina tips för ett lyckat tävlingsfiske.
De tunga medaljerna formligen regnade över Emil Ståhl och hans lagkamrater i Team Snäjk Prostaff förra säsongen. Emil jobbar på Snäjk sportfiskebutik I Vänersborg, så han sitter verkligen i smeten för branschen.
Dessa resultat talar egentligen för sig själv:
Guld Höstborren 2021
Guld Blekinge Pike Masters 2021
Silver SM Gädda 2021 (Lag)
Silver Swedish pike open 2021 (individuellt Gädd-SM)
Brons Sommargäddan 2021
Till alla som sitter och funderar på att inleda en tävlingskarriär, eller till de tävlingsfiskare som vill vässa sina upplägg, så kommer här 5 tips från Emil Ståhl:
1) Börja med att planera hur tävlingen ska gå till direkt efter ni anmält er, det är mycket som ska klaffa på tävlingsdagen och att vara förberedd är ofta väldigt viktigt. Det första vi gör när vi får reda på vilken sjö det är att vi börjar läsa om den, vilka betesfiskar finns det, finns det djupkarta/cmap genesis att ta nytta av? Utefter det så lägger vi upp en plan beroende på årstid och väder.
2) Planera även vilka beten ni ska använda, till och med vilket fiskedrag som du tänkt starta dagen med. Som i till exempel Vänern är stora gummijiggar oftast det bästa för stor gädda, Big mcrubber ifrån Svartzonker & Westin Bullteez 24cm är ju två solklara val, de startar jag nästan alltid mitt fiske med oavsett vatten. Även hårdbeten som Lazy jerk, Buster swim och Deps Slideswimmer kan vara riktigt hjälpsamma för en lyckad fiskedag. Är det tävling i mindre insjö eller kanske skärgården är ofta mindre jiggar riktigt bra, Noike wobble shad & Pigshad jr är två solklara favoriter. Fiska helst med det du själv tror på, självförtroende är enormt viktigt på tävlingar.
3) Väl på tävlingsdagen så är det ofta en fördel att man testfiskat det aktuella vattnet, inte ett måste men såklart hjälper det dig att förstå fisken bättre just i det vattnet. Det kan räcka att man varit på ett vattnet en gång för att man ska förstå lite hur man ska tänka på tävlingsdagen. Ett fel som vi gjorde mycket i början var att vi flyttade på oss alldeles för ofta. Det är mycket bättre att fiska av ett område noga som man verkligen tror på.
4) En annan sak att ha i åtanke är att en vinst aldrig är långt borta. Vår senaste tävling var Blekinge Pike Masters i slutet av november. Det var snöblandat regn och extremt trögt fiske för många lag, allra minst oss. Vi hade inte en enda fisk vid lunch, men vi höll vår gameplan och låg kvar och väntade på att fisken skulle hugga, för att vi kände på oss att vi var på rätt plats. Och tack och lov för det. Vi tog fem godkända gäddor inom loppet av cirka 20 minuter på ett område vi legat ganska länge på, och det räckte hela vägen till en första plats.
5) Pannben, följ er plan och kolla alltid era tafsar och knutar innan tävlingen. Det är lätt hänt att missa en fisk för att linan är dålig eller att tafsen är sliten. Och sedan – kom ihåg att ha roligt på sjön, det är viktigast av allt!