Blåmusslorna är en hörnsten i ekosystemet i havsfjordarna. Foto: Hans Hällman

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

Publicerad Senast uppdaterad

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Studien utfördes av NIVA och visar tydligt att filtrerande djur exponeras för plast. I 193 av 252 undersökta blåmusslor fann forskarna mikroplast, och i genomsnitt innehöll varje blåmussla 1,84 plastpartiklar.

”eftersom vi äter hela musslan kan mikroplaster hamna på norska middagsbord”

– Mikroplast finns troligtvis mest i djurens mag-tarmkanaler, men eftersom vi äter hela musslan kan mikroplaster hamna på norska middagsbord. Det allvarliga miljöproblemet med nedskräpning av haven försöker Norge lösa genom internationella, nationella och lokala åtgärder, säger Ellen Hambro, direktör för Miljødirektoratet.

Undersökningen visade också ett samband mellan musslornas upptag av mikroplaster och deras tillverkning av pärlemor. I flera av musslorna med mikroplast hittades nämligen stora mängder pärlor. Orsaken antas vara att musslorna kapslar in plastpartiklarna eftersom de uppfattas som främmande.
Musslornas tillverkning av pärlemor är energikrävande, och Miljødirektoratet vill att kopplingen mellan pärlemor och mikroplaster undersöks.

Läs mer här.

Hans Hällman